Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vedro doléhá i na zvířata. Veterináři si v horkých dnech posvítí na chovatele

Horké počasí a spalující sluníčko nedoléhá jen na lidi ale i na zvířata. A výjimkou nejsou ani ta hospodářská nebo v zájmovém chovu. Státní veterinární správa (SVS) v těchto dnech zvyšuje počet kontrol chovatelů.

Ačkoli to tak nevypadá, i ve stájích nebo halách může v horkých dnech rychle stoupat teplota. „Jednou z povinností chovatele je zajištění dostatečného větrání a chlazení,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V některých případech, například u velkochovů prasat a v kravínech, by měl chovatel přistoupit i ke sprchování zvířat. A co zvířata na pastvinách? „Pastevně chovaná zvířata jako skot, ovce nebo koně, musí mít na pozemku možnost schovat se do stínu,“ upozornil Vorlíček.

Důležitý je samozřejmě dostatek vody. A to u každého zvířete, tedy i u domácích mazlíčků. Všechna zvířata by měla mít neustálý přístup k vodě, mít zajištěný stín a v případě opravdu extrémního horka je mohou majitelé i ochladit. „Lidé by se měli vyhnout polívání zvířat studenou vodou, to může být kontraproduktivní. Mnohem lepší je přiložit na zvíře vlhkou textilii,“ vysvětlil mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky horko, SVS, veterináři, chvoatelé, Státní veterinární správa České republiky

Vedro doléhá i na zvířata. Veterináři si v horkých dnech posvítí na chovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.