Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Záblatí se po 400 letech znovu rozřinčely zbraně

Dusot kopyt, řinčení zbraní, výstřely z mušket a děl, dým. Zkrátka bitevní vřava se vším všudy. Tak vypadala v sobotu odpoledne louka u Záblatí na Českobudějovicku, kde se před 400 lety střetlo vojsko protestantských českých stavů s císařskými vojáky. Rekonstrukci jedné z prvních bitev české fáze třicetileté války uspořádala za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ obec Dříteň ve spolupráci s plzeňskou skupinou historického šermu Rytíři Koruny České.

„Třicetiletá válka a konkrétně bitva u Záblatí, k níž došlo 10. června 1619, krutě zasáhla obyvatele okolních obcí. Ty byly po porážce stavovského vojska císařskými žoldnéři vypleněny a vypáleny. Tuto akci jsme proto pojali především jako vzpomínku spojenou s uctěním památky všech, kteří zde tehdy zahynuli. A to jak v řadách vojáků, tak místního obyvatelstva,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Přestože se u Záblatí nejednalo o velkou bitvu, na obou stranách proti sobě stálo celkem sedm až devět tisíc mužů, šlo o přelomovou bitvu války, protože byla také jednou z prvních, ve které byli čeští stavové poraženi. V této bitvě byla vlákána stavovská armáda pod vedením generála Petra Arnošta Mansfelda do léčky a poražena, habsburskou císařskou armádou pod vedením maršála Karla Bonaventury Buquoye.

A význam 400 let starých událostí Dříteňští rozhodně nepodcenili. „S myšlenkou uspořádat ke kulatému výročí bitvy její rekonstrukci přišli před zhruba dvěma roky obyvatelé našich místních částí Záblatí a Záblatíčka. Přibližně od té doby trvaly také přípravy celé akce,“ poznamenal starosta. Tomu také odpovídala také perfektně zvládnutá organizace tohoto, co do rozsahu, mimořádného podniku. Za vše hovoří návštěvnost. Vlastní bitvu sledovaly na místě přibližně dva tisíce diváků. Dopravu na místě řídili sami pořadatelé bez asistence policie.

Vlastní program zahájila v 11 hodin zádušní mše za padlé vojáky a předání poselství o usmíření. Výstřelem děla pak bylo  v pravé poledne zpřístupněno historické tržiště, kde návštěvníci mimo jiné vyslechli středověkou hudbu, shlédli vystoupení kejklíře, ukázky šermu, dobových zbraní či výcviku pěších jednotek z doby třicetileté války.

Rekonstrukci bitvy, které se zúčastnilo cirka 250 účinkujících z celé České republiky a Německa a jejíž průběh moderoval herec Václav Vydra, coby císařský písař, finančně podpořil vedle ČEZ také Jihočeský kraj a Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně.

Tisková zpráva

Štítky válka, rekontrukce, Záblatí, zbraň, třicetiletá válka, ČEZ, Dříteň, Jaderná elektrárna Temelín, okres České Budějovice, Karel Bonaventura z Buquoy, Václav Vydra, Německo

U Záblatí se po 400 letech znovu rozřinčely zbraně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.