Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darujte krevní plazmu, zachráníte životy

PR článek

O tom, nakolik je zásadní darovat krev, zejména v letních měsících, asi všichni základní povědomí máme. Ale věděli jste, že je dnes možné darovat i součást krve jako takové, a to krevní plazmu? Ano, i to už naštěstí dnešní medicína umožňuje, a co je ještě lepší, každý dárce krevní plazmy má jedinečnou šanci zachránit lidské životy. Také vám to přijde tak skvělé a vzrušující jako nám? Pronikněte s námi blíže do tématu dárcovství krevní plazmy a možná budete překvapeni, že je to snazší, než by se dalo čekat a co vše je díky ní možné.

Krevní plazmu jako součást krve známe všichni. Když se ale začneme blíže ptát, jaké jsou vlastně přínosy krevní plazmy a její význam, už si tak jistí nejsme a začneme tápat. Pro mnohé z nás je pak zjištění důležitosti krevní plazmy maximálně překvapivé až si pomyslně sypeme popel na hlavu, jak jsme to mohli nevědět.

Proč darovat krevní plazmu?

Krevní plazma není jen ta nažloutlá součást krve, ale nenahraditelný význam má jak pro naše tělo, tak pro celé zdravotnictví. Tato na první pohled nenápadná součást krve totiž dovede zachraňovat životy.

Ptáte se jak? Třeba tím, že je možné její součásti neboli krevní deriváty, použít jako krevní náhradu při velkých ztrátách krve, například při úrazech a autonehodách, ale i pro výrobu léků proti vrozené krvácivosti, pro léčbu systémových onemocnění, nebo jako pomoc při těžkých chirurgických a gynekologických stavech. Používá se ale také při léčbě nebo zmírňování následků těžkých popálenin, onemocnění ledvin, těžkých zánětlivých stavů, jaterních selhání, poruše srážlivosti krve či při prevenci i léčbě tromboembolických onemocnění. Bez krevní plazmy by dokonce nebylo možné připravit léčiva pro onkologické pacienty či osoby trpícími ztrátou imunity. No, není to úžasné?

Záchrana života díky jednomu vpichu a 45 minutám…

A tak vznikla takzvaná plasmaferetická centra, speciální zařízení, která se specializují na odběr krevní plazmy. Díky jednomu jedinému vpichu, speciálnímu zařízení, takzvanému  separátoru, a během maximálně 45 minut je odebráno dárci potřebné množství plazmy a zároveň jsou krevní buňky navráceny zpět do oběhu.

„Odběr probíhá v několika cyklech, krev je za pomoci separátoru rozdělena na plazmu a krevní buňky. Plazma je rovnou sbírána do sběrného vaku a krevní buňky jsou vráceny zpět do oběhu dárce. Z hlediska kvality odběru a komfortu dárce během odběru je tato metoda bezkonkurenční.  Jedinou nevýhodou je větší časová zátěž při odběru ve srovnání s odběry plné krve. Pro dárce je plazmaferéza méně zatěžující, obnova odebraných tekutin a bílkovin je záležitostí maximálně 24 hodin,“ vysvětluje Lucie Danko, ředitelka plasmaferetického centra Plasmafera v Českých Budějovicích a dodává, že u nich mohou dárci chodit na odběry jednou za dva týdny.

A to je možná zároveň tak trochu i problém. Někomu sice může přijít rozmezí dvou týdnů krátké, realita je však taková, že je až příliš dlouhé. Česko a vlastně i celá Evropa totiž v rámci dárcovství krevní plazmy ještě stále výrazně zaostává za USA. „V Česku řešíme, zda 14 dní od jednotlivých odběrů není málo a nijak nás tato frekvence nepoškodí, naproti tomu v USA je interval mezi dvěma odběry plazmy 48 hodin. Krevní plazma se totiž v našem organismu obnoví již během několika málo hodin, maximálně však do 24 hodin,“ dodává Lucie Danko.

Američané se darování nebojí. A co my?

U nás a v Evropě ale nedoháníme USA jen ve frekvenci možných odběrů, ale i v počtu samotných plasmaferetických center. Celá Evropa disponuje totiž jen zhruba 100 zařízeními, kdežto USA jich aktuálně má necelých 700.

Ptáte se, jak nás to ovlivní? V reálu například nastává situace, že krevní plazmy a dárců je u nás, ale i ve zbytku Evropy, extrémně málo a chybějící zásoby plazmy se musí kupovat a dovážet z USA, což se ve finále odrazí i na ceně jednotlivých léčiv a celý koloběh se vrací opět k pacientovi.

Jen pro představu, jeden jediný pacient potřebuje na roční léčbu léky, jejichž součástí je krevní plazma, zhruba 1 200 odběrů, což je údaj, který mluví sám za sebe. Nebuďme, proto lhostejní a pojďme darovat krevní plazmu. Plasmaferetická centra nám jednak nabídnou finanční kompenzaci, ale hlavně pomůžeme zachránit životy. Nikdy v životě totiž nevíme, kdy pro změnu my budeme potřebovat stejnou pomoc od druhých.

Štítky plazma, dárce, Plasmafera, odběr, krevní plazma, USA, Evropa, léčba, Česko

Darujte krevní plazmu, zachráníte životy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.