Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Hledáte ráj na zemi? Navštivte Bio.Garten.Eden v rakouském Aigen-Schlägl

PR článek

Bio.Garten.Eden . . . Lepším názvem nemohla být zemská zahradní výstava v rakouském Aigen-Schlägl otitulována. To místo . . . opravdu evokuje ráj. Ráj, ve kterém máte chuť se zastavit, zapomenout na všechny problémy a splynout s přírodou. Budějcká Drbna se do prostředí kolem Premonstrátského kláštera Stift Schlägl vypravila začátkem června, strávila zde celý den, stejně jako většina návštěvníků. Odsud se totiž nikomu nechce…

Aigen-Schlägl je městečko nedaleko česko-rakouských hranic. Lidé z krumlovského regionu to mají takříkajíc za barákem, Budějčáci necelých sto kilometrů. Možností, kudy jet, je několik – s největší pravděpodobností zvolíte cestu po E55, následně na Vyšší Brod, Přední Výtoň, ze které už je to poté zhruba 30 kilometrů. Pokud se chcete cestou pokochat českokrumlovským zámkem, můžete jet na Černou v Pošumaví, kudy se vypravila i Drbna. Sice to byla o nějaký ten kilometr delší cesta, ale víceméně bez náklaďáků a tak nějak klidnější.

Hned za hranicemi českého návštěvníka překvapí krásná příroda, která působí všeobecně upraveným dojmem. A právě do nádherně zelených scenérií je zasazena výstava Bio.Zahrada.Eden. Ale nejdřív ještě k parkování. . .  To je prostorné, zdarma a přímo vedle vchodu. Prostě ideál Ačkoliv byl všední den dopoledne, bylo zde mnoho aut a ze všech stran přicházely skupinky návštěvníků. Pořadatele musí těšit, že jejich mravenčí práce, která zasluhuje respekt, přináší ovoce. Zájem je velký a jak jsme zjistili, odezva maximálně pozitivní.

Základní vstupné je 14,50 euro, přičemž je možné si zaplatit kombinovanou vstupenku s návštěvou klášterního pivovaru a samotného kláštera. Jestliže budete na místě, zvažte to, protože i tato místa, která jsou s výstavou propojena, by vaší pozornosti neměla uniknout.

Ze samotné výstavy přechází zrak, a to nemusíte být zapálení zahradníci. Mimochodem cílovou skupinou jsou rodiny, zároveň i odborníci, zkrátka na své si přijde kdokoliv. I děti. Přes 25 zahrad, šest tisíc metrů čtverečních květinových ploch, obrovské množství rostlin, krávy, ovce, hrací prvky z přírodních materiálů. . . Zde se skutečně nedá počítat s tím, že se vše zvládne za dvě hodinky. Ostatně byla by to škoda, tato výstava není o rychlosti, ale naopak klidu, zastavení a relaxu.

„Je to v podstatě krajina, která vstoupila do zahrady. . . a obráceně možná zahrada, která vstoupila do krajiny,“ popisuje nám na místě výstavu ředitelka Barbara Kneidinger. „Nabízíme tu například část, která ukazuje přirozený cyklus, jak potraviny rostou, zrají, a následně přichází na náš talíř. Zabýváme se i tématem duchovna, takže je tady zahrada, která hovoří o vzniku života. Dále bych zmínila kulturní moment – zahradu Adalberta Stiftera,“ dodává a říká, že hlavním tématem výstavy je zodpovědné zacházení s přírodními zdroji. Voda, hnojiva, půda, hmyz, rostliny. . . 

V areálu je možné se i občerstvit, ochutnat bio výrobky, dát si pivo z místního pivovaru, který byl naším dalším cílem, ale o tom zase až v dalším článku.

Hornorakouská zemská výstava se koná již posedmé. Vždy se odehrává na jiném místě, přičemž smyslem je i propagace regionu, který není turisticky tak známý. Skutečnou zajímavostí pak je, že upravené pozemky a zařízení po skončení výstavy zůstanou k užíváním místním obyvatelům. Za zmínku také stojí, že právě mnozí místní obyvatelé se na výstavě podílejí na dobrovolnické bázi, jinými slovy zadarmo.

Do zahrad můžete vyrazit také na různé workshopy či zábavní programy. Zkrátka a dobře, výstava, která začala v polovině května, potrvá až do neděle 13. října. Otevřena je denně od 9 do 18 hodin. Pokud pořád přemýšlíte, kam vyrazit na výlet, Bio.Garten.Eden v Regionu Mühlviertel vás jistě nezklame.

SOUTĚŽ:

Čtyři čtenáři, kteří správně odpoví do pondělí 17. června do 10:00 na následující otázku a budou mít štěstí ve slosování, získají po jedné vstupence.

Soutěž skončila. Vstupenky vyhrává Martin Bareš, Andrea Daňková, Jan Märtl a Vojtěch Karas. Gratuluje!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Štítky zahrady, Rakousko, Bio.Garten.Eden, Aigen-Schlägl, výstava, soutěž, zahrada, vstupenka, Drbna.cz, klášter, Adalbert Stifter, Martin Bareš, Andrea Daňková, příroda, Vyšší Brod, Přední Výtoň

SOUTĚŽ: Hledáte ráj na zemi? Navštivte Bio.Garten.Eden v rakouském Aigen-Schlägl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.