Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcké výstaviště chce nový vstup i parkoviště pro osm set aut

Výstaviště České Budějovice chce do osmi let vybudovat nový vstup i vjezd, některé pavilony opravit, jiné zbourat a postavit parkoviště až pro 800 aut. Firma chce začít stavět na podzim 2020 nebo na jaře 2021, investice nepřesáhne 300 milionů korun.

Plán je rozdělený do tří fází. První je rekonstrukce inženýrských sítí, zejména kanalizace, v druhé chce firma opravit pavilon Z, Rybářskou baštu, halu B1 i Pivovarskou zahradu. Zároveň společnost zbourá některé nepotřebné pavilony, již loni zbourala pavilony E a F. V třetí fázi chce Výstaviště postavit novou vstupní bránu, vjezd a nadzemní parkoviště až pro 800 aut, ve výhledu je i nový pavilon.

„Parkoviště budou zleva a zprava, uprostřed vstupní brána. Budou zde parkovací místa přístupná celoročně, uvažujeme o variantě, která poskytuje maximálně 800 parkovacích míst,“ řekl předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Nový pavilon by měl stát u brány. Vznikne i nová křižovatka, v místě, kudy se vjíždí na bleší trh. Výstaviště zpracovává projekt pro stavební povolení. Asi 30 procent nákladů na všechny investice chce krýt ze svých zdrojů, zbytek z bankovního úvěru.

Stoprocentním akcionářem Výstaviště je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Jediným akcionářem fondu je ministerstvo zemědělství. Tržby Výstaviště, jež zaměstnává asi 40 lidí, klesly loni meziročně o 11 procent na 75,4 milionu korun. Z předloňského provozního zisku šest milionů Kč se firma v roce 2018 dostala do provozní ztráty 2,9 milionu korun.

„Příčinou ztráty byly mimořádné náklady, které vznikly v souvislosti s odstraněním vyžilých pavilonů E a F. Do provozních nákladů dopadly náklady na provedené bourací práce a dále odpisy zůstatkových hodnot odstraněných pavilonů,“ řekl místopředseda představenstva firmy Zdeněk Volf.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6 tisíc metrů čtverečních. Na 46. ročníku zemědělské výstavy Země živitelka se od 22. do 27. srpna představí přes 560 vystavovatelů z více než 20 zemí. Loni přilákal agrosalon téměř 116 tisíc lidí, nejvíc za posledních 14 let.

Autoři

Štítky stavby, zemědělství, výstavnictví, České Budějovice, pavilon, kongresové centrum, Země živitelka, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké výstaviště chce nový vstup i parkoviště pro osm set aut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.