Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Den se zvířecí kuchařkou v zoo: Medvědi jsou největšími gurmány, milují zmrzku s rybami

 
neděle, 9. června 2019, 19:41

Miluje zvířata a její pracovní doba je jako v závodní jídelně. V dalším dílu rubriky Den s… jsem se vydala do zoo v Hluboké nad Vltavou, kde jsem se na den stala zvířecí kuchařkou. I když mám ráda zvířata, nejvíc mě vzal kočkodan Kája, který po mé návštěvě bude mít možná trošičku nadváhu.

Vypadám jako strýček Pompo

Do zoo jsem se opravdu upřímně těšila. Jako malá jsem ji navštěvovala skoro pořád a tak mě zajímalo, jak to asi vypadá v zákulisí. Stačil jeden telefonát a vše bylo domluvené. „Všechno ti ukážeme, oblečeme tě a můžeš se hned pustit do práce. Takže zítra v devět,“ nadšeně řekl do telefonu Martin Švihel, který se stará o marketing.

Byla středa, devět hodin ráno, a i když počasí nebylo zrovna nejlepší, můj pozitivní přístup k práci v kuchyni byl na nejvyšším stupni. „Chceš oblečení?“ zeptal se mě Martin. Po mé kladné odpovědi už jsem si šla nafasovat. Hmm, tričko M, kalhoty (ve kterých jsem vypadala jako strýček Pompo), mikina a gumová zástěra.

Mé další kroky vedly do dřevěných dveří, na kterých visela cedulka „Přípravna krmiv“. Když jsem vešla dovnitř, hned jsem pochopila, že tady se víc pracuje než povídá. Království nerezových misek a spousty ostrých nožů, bourárny masa a mnoho dalšího. To je každodenní chléb Kateřiny Šmídmajerové. Během příprav zvládáme bleskurychlý rozhovor. Práce je moc a harmonogram krmení je neúprosný. „Máme tu v sešitě zapsané krmné dávky, podle kterých se řídím. Naplněné misky dávám do poliček, kde si je berou ošetřovatelé. Je to práce na celý den. Jako první dělám jídlo pro opičky, které ráno dostávají hlavně zeleninu," říká za běhu Kateřina. Její pracovní doba je jako v závodní jídelně – od sedmi do půl čtvrté.

Hlavní chod – červi a syrová kuřata

Abych nestála u dveří jako páté kolo u vozu, dostávám hned modré rukavice a můžu si vybrat nůž. Beru si několik malých misek a pouštím se do práce. Lhala bych, kdybych řekla, že ovoce, které pro opičky připravuji, mě neláká ochutnat. „No tak Adélo, to je jídlo pro zvířata, ty si dáš potom,“ říkám si v duchu. Meloun, hroznové víno, hrušky nebo jablka vypadají opravdu lákavě. Co už tak lákavě nevypadá je bedna plná červů, syrová kuřata nebo ryby. Největším strašákem pro mě byla představa, že půjdu krmit hady. K těmto zvířatům sympatie nechovám, ale jíst musí všichni.

Po malých miskách, které během připrav mizí rovnou do výběhů, přichází na řadu kýble. Ve velkém hrnci se vaří rýže a spíš jako oběd pro zvířecí osazenstvo zoo to vypadá jako bašta pro zaměstnance. Mě osobně zajímalo, jaký je takový klasický jídelníček medvěda a byla jsem dost překvapená. „Medvěd spase úplně všechno. Mají hrozně rádi med, vajíčka, koláče s marmeládou, které nám jednou týdně vozí pekař. Klukům jsme k třicátým narozeninám dělali dort. Ale co milujou, tak to jsou zmrzlinky. Já jim tam dám borůvky, kompoty, rozinky, červy, ryby. Pak s tím rovnou do mrazáku a to se olizujou ještě týden,“ vypráví Kateřina s úsměvem.

Miluju Káju – on mě ne

Kromě přípravny jídel má Kateřina na starost ještě veterinární ošetřovnu, kam většinou zvířata vozí městská policie. Občas nějaké přinesou i lidé. „Zrovna teď tam máme celé hnízdo malých špuntů sýkorek,“ dodává Kateřina. Ale zpět k práci. Jenom opice totiž denně sní třicet misek a tak je jasné, že práce máme až nad hlavu. Nakonec jsme zapojily i mého fotografa Honzu Luxíka, který vyměnil foťák za houbu na nádobí. Už během příprav se mým oblíbencem stává kočkodan Kája. Jeho vybraný jídelníček (kukuřičné lupínky zalité borůvkami a posypané rýží) mě prostě a jednoduše dostal. Toužím se s Kájou sejít a to se mi také během několika málo minut plní. Upřímně jsem tedy od něj čekala něco víc než jen zvednutí obočí, když jsem mu přilepšila, ale co se dá dělat. Je to starší pán a na koketování už prý moc není.

Zvířata jsou nakrmená. Tím ale naše práce rozhodně nekončí. Je to jako doma po obědě. Teď je potřeba všechny ty špinavé misky umýt. Gumová zástěra se v tuto chvíli náramně hodí, protože spíš vypadám jako někdo, kdo právě vyšel z myčky. Kuchyň je připravená na další den a já se pomalinku začínám loučit. Odevzdávám oblečení a s blaženým pocitem, že jsem udělala něco užitečného, odcházím k autu. „Takže zítra v sedm?“ přichází na poslední chvíli ještě nabídka práce. „Připravte mi smlouvu a zítra jsem tady jako na koni,“ vracím vtípek a odjíždím. I když mě práce v zoo moc bavila, zůstanu u té mé dosavadní, ale kdo ví…

„Den s...“ je rubrika Budějcké Drbny, ve které redaktor zachytí jeden den s člověkem, který vykonává zajímavé nebo nevšední povolání. Své tipy na zajímavá povolání nebo přímo na lidi, o jejichž práci byste si chtěli přečíst, posílejte na mail redakce@budejckadrbna.cz. 

Vizitka autora

 

Adéla Cinklová

Redaktorka portálu Budějcká Drbna

kontakt: cinklova@budejckadrbna.cz

Budějcká Drbna je v prvním z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Nejvyšší rating potvrdil nadstandardní kondici městské teplárny

neděle, 9. června 2019, 18:54

Teplárna České Budějovice je v nadstandardní ekonomické kondici, solventní a ve všech směrech spolehlivá, potvrdil nezávislý...

Z přírody zmizelo během jara přes 17 tisíc pneumatik

neděle, 9. června 2019, 17:22

Česká republika během jara opět prokoukla, a to díky dobrovolníkům, kteří pod hlavičkou Ukliďme svět, ukliďme Česko provedli...

Do Římova můžete vyrazit pro úsměv a na pomoc

neděle, 9. června 2019, 10:17

Podobně jako nejrychlejší běžci minulých ročníků, utekl i kalendářní rok jako voda a společně s létem se znovu vrací i Římovský...

Následující týden bude velmi teplý, Česko ale čekají i srážky

neděle, 9. června 2019, 08:00

Nadcházející týden bude velmi teplý, týdenní průměr se bude pohybovat až pět stupňů Celsia nad normálem. V dalších třech týdnech...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

CK Neckermann má v cizině 1100 českých klientů, návrat zajistí

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, má v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů. O tyto klienty se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek.

Začínají Dny českého piva. Po celé republice můžete ochutnat svatováclavské speciály

Povstaňte, jdeme na pivo! Tak zní heslo už sedmého ročníku Dnů českého piva. Slavnosti oblíbeného zlatavého moku se konají po celé republice a nabídnou bohatý program, ale i speciálně navařené svatováclavské pivo. Akce začíná 24. září a trvá až do 30. září.

Některé budovy v centru Prahy přes noc pokryly graffiti

Některé budovy v centru Prahy, například Tančící dům, Obchodní dům Kotva a Dům módy na Václavském náměstí pokrylo přes noc graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Zhruba 20 streetartovým umělcům dala k dispozici přes 190 metrů čtverečních plochy svých domů společnost Pražská správa nemovitostí (PSN). Většina maleb je dočasná, trvalý zásah do podoby historických či památkově chráněných budov je totiž omezený. Novinářům to v tiskové zprávě sdělila za PSN Tereza Pavézková.