Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Římova můžete vyrazit pro úsměv a na pomoc

Podobně jako nejrychlejší běžci minulých ročníků, utekl i kalendářní rok jako voda a společně s létem se znovu vrací i Římovský běh pro úsměv. Jubilejní pátý ročník této akce, která má za úkol nejen pobavit, ale hlavně pomoci, vyšel letos na třetí červnovou sobotu, tedy na 15. června. Běh přírodou, atmosféra plná zdravého soutěžení a bohatý doplňkový program, to vše zdobilo všechny předchozí běhy a nejinak tomu bude i letos. Celý den pak bude ve znamení pomoci Báře, Karolínce a Martínkovi.

Šestnáctiletá Bára Sedláčková z Českých Budějovic maluje ústy, protože její nohy i ruce ochromila před dvanácti lety nemoc a upoutala ji na invalidní vozík. Po náhlém kolapsu předloni v prosinci, kdy přežila stav klinické smrti, jí lékaři změnili diagnózu. Její nemoc označili jako CIDP a dostala jinou léčbu. Každý měsíc nyní jezdí do Motola na infuze a její zdravotní stav se zvolna zlepšuje – postupně začíná hýbat rukama i nohama. Báře chceme vyběhat prostředky na magnetoterapeutický přístroj Biomag a rehabilitační cvičení ve vodě Watsu.

Šestiletá Karolínka z Borotína u Tábora, původem z Velešína, trpí dětskou mozkovou obrnou diparetické formy. Denně cvičí Vojtovu metodu, jezdí na plavání, hipoterapii, ergoterapii, logopedii. Díky velké píli se rodičům podařilo, i přes nepříznivé prognózy lékařů, postavit Káju pomocí berliček na vlastní nožičky. Karolínce chceme díky běhu umožnit rehabilitaci ve speciálním oblečku na pražské klinice Axon, která ji výrazně posouvá a dává naději i na samostatné krůčky bez berliček.

Podobnou diagnózu má i čtyřletý Martínek ze Střížova, kterému byla diagnostikována DMO spastická levostranná triparéza. Od dvou let každoročně navštěvuje lázně Klimkovice. Druhým rokem navštěvuje školku v Arpidě, kde cvičí s fyzioterapeutkou, chodí na logopedii a ergoterapii. Začíná se stavět na nohy a snaží se udělat pár kroků samostatně. V tom by mu měly hodně pomoct nové speciální ortézy na nohy, které se vyrábí ve Vídni a jejich cena je 5 800 euro. Také Martínkovi chceme umožnit absolvovat další neurorehabilitační pobyt v lázních.

Jelikož už z názvu vyplívá, že v Římově se pomáhá s úsměvem, bude celý den protkán vedle běhu i spoustou jiné zábavy. Skákací hrad, malování na obličej, jízda na segwayích, sportovní exhibice a samozřejmě také hudba a moderátor. To vše provoněné převážně poctivým domácím občerstvením a pitím všeho druhu. Na své si tedy přijde celá rodina.

A právě na možnost účasti celé rodiny je pak myšleno i při samotném běhu. Opět proto bude na vybranou z pestré škály tratí. Vedle té hlavní, která měří úctyhodných 7,5 km, bude možnost uběhnout a často i prostě jen procházkovým tempem ujít kratší dvoukilometrový okruh. Na nejmenší pak čekají tratě přímo na starém fotbalovém hřišti, kde se celá akce pořádá.

Tisková zpráva

Štítky Římov, běh, pomoc, Fakultní nemocnice v Motole, České Budějovice, Vídeň

Do Římova můžete vyrazit pro úsměv a na pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.