Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce za sebou mají mistrovství republiky v nádechovém potápění. Padaly i rekordy

Budějce hostily otevřené AIDA mistrovství České republiky v nádechovém potápění. Organizaci celé akce si vzal na starost místní freedivingový klub Legendy z Budějc. Jak se akce povedla? A jaké časy na mistrovství padaly? To se dočtete v rozhovoru s předsedou klubu a aktivním freediverem Radkem Dvořákem.

Radku, v čem bylo mistrovství jiné než předchozí dva ročníky v Pardubicích?
Primárně jsme se chtěli více soustředit na ocenění atletů. Hlavně na ocenění atletů z Čech. Doposud se vyhlašovaly jen vítězové nováčků, mistr a mistryně České republiky a první tři místa celkově. Dohromady je to tedy deset ocenění. Letos jsme vyhlašovali 42 pódiových umístění rozdali ceny za více než 100 tisíc korun. Na to jsme právem velmi hrdí.

Byla akce ještě v něčem rekordní?
Počtem účastníků, zcela jistě. Týden před akcí jsme měli nahlášenou plnou kapacitu 80 atletů. Někteří se následně ze zdravotních důvodů bohužel odhlásili, ale i tak si troufám říct, že tolik freediverů pod jednou střechou v Čechách ještě nebylo.

V jakých disciplínách se soutěžilo? Padl nějaký rekord?
Soutěžilo se tradičně ve statické a dynamické apnoi. Statika šla na řadu jako první. Jedná se o disciplínu, kdy závodník leží v klidu na hladině a zadržuje dech, co nejdéle to jde.  V této disciplíně dominoval neskutečný Mateusz Malina z Polska a s časem 9:14 pokořil polský národní rekord. Dále byla na pořadu dne dynamika. V této disciplíně jde o uplavanou vzdálenost pod vodou pouze na jeden nádech. Zde stojí určitě za zmínku výkon Julie Kozerské v hodnotě 206 metrů. Neméně obdivuhodný výkon podala Vendula Strachotová, která má pětiměsíční dceru a poslala do éteru výkon 179 metrů!

Jaký tým byl v rámci Čech nejúspěšnější? Cinklo to i pro Budějce?
Řekl bych, že všichni si to moc užili a to je pro nás nejdůležitější. Velký hrozen medailí putoval do klubu Ocean Devils Brno.  Jen Vendula Strachotová jako novopečená maminka získala 6 medailí a stala se celkovou mistryní republiky. Celkovým mistrem republiky se stal Pavel Soukup z pražského Apneamana pod vedením Martina Zajace. Budějce dobře reprezentoval Petr Havel, který vyhrál v kategorii newcommer a se statikou 5:05, dynamikou 110 metrů bral zlato. Já jsem přidal zlato ve statice s časem 6:31 a obhájil jsem tak první místo z minulého roku.

Úspěchy se nesly napříč republikou, to je fantastické. Bylo na pořádání takto velké akce něco, co vás překvapilo nejvíce?
Opravdu mě dostalo, že jsem musel v obchodě vážit 30 kilo banánů trs za trsem. Tímto se omlouvám všem, které jsem připravil o pohodové odpoledne.

Byla to opravdu jediná kuriozní situace?
Ještě jedna by se našla v souvislosti s Afterparty. Původně jsme chtěli nabízet pivo za krásných 15 korun. Atmosféra po závodech byla však tak strhující, že se rozdávalo zadarmo. Řekl bych, že na tento fakt a samozřejmě na perfektní občerstvení v Baru Žlutá Ponorka naši hosté jen tak nezapomenou. 

Co bylo na organizaci šampionátu nejnáročnější?
Samotná práce na akci byla spíše zábavná až na předposlední týden před akcí. Na konci dubna se mi narodila dcera Karolína a shodou pracovních povinností jsem týden před mistrovstvím končil vedení projektu Jižní Čechy hostem v Linci, což bylo velmi náročné. Nemohl jsem se šampionátu ve freedivingu v Budějcích v podstatě vůbec věnovat.

Naštěstí jste na to jistě nebyl sám, že?
Neuvěřitelnou práci na mistrovství odvedl klubový parťák Honza Urbánek. Množství energie, které do akce vložil je nesmírné. Právě díky jeho smyslu pro detail a pečlivosti všechno klapalo, jak mělo. Zastal práci grafika, IT specialisty, SAFETY divera a nezaostal ani na afterparty. Nutno podotknout, že musel ještě plno času věnovat státnicím, které mimochodem dal. Opravdu zaslouží velký obdiv.

Další velký dík patří mé manželce Helče a dceři Karolíně. Neměly to se mnou poslední měsíc jednoduché. Jak kvůli mistrovství, tak kvůli pracovnímu vytížení.

Šel byste s Legendami do pořádání mistrovství i příští rok?
Pokud budu mít stejnou komentátorku přenosu Gabku Grézlovou, pokud budu mít stejný tým a pokud to bude znamenat posun českého freedivingu na vyšší úroveň tak ano. Miluju tento sport stejně jako všechny legendy, stejně jako všichni přítomní atleti.

A co čeká Legendy z Budějc v budoucnu?
Společně s Honzou Urbánkem jsme byli nominování do reprezentačního výběru a jedeme reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy do Istanbulu. Jako kouč s námi letí také další legenda Michal Hrdý. V tom samém složení vedeme v Budějcích také freedivingové kurzy a jsme dobře sehraní. Výpravu do Turecka tvoří ještě parťáci z pražského Apneamana Martin Čítek a David Vencl.


Projekt byl realizován za podpory Jihočeského kraje a města České Budějovice.

Autoři | Foto Budějcké legendy

Štítky potápění, freediving, Budějcké legendy, Radek Dvořák, rekord, České Budějovice, Česko, atlet, Jihočeský kraj, Pardubice, Pavel Soukup, Mateusz Malina

Budějce za sebou mají mistrovství republiky v nádechovém potápění. Padaly i rekordy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.