Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fiktivní nehoda v Temelíně prověří krizové štáby a složky krajského integrovaného systému

Prověřit schopnost krizových štábů a složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a aktivně reagovat na fiktivní nehodu v Jaderné elektrárně Temelín. To jsou hlavní cíle cvičení ZÓNA 2019, které se koná od pondělí 10. do středy 12. června.

„Zejména půjde o řešení opatření spojených s ochranou obyvatelstva v okolí elektrárny, praktický nácvik opatření při vstupu a výstupu ze zóny havarijního plánování a činností při příjmu evakuovaných osob a jejich dočasném ubytování nebo monitorování radiační situace,“ nastínila vedoucí Oddělení krizového řízení Jihočeského kraje  Marta Spálenková.

Spálenková upřesnila, že se tohoto cvičení zúčastní Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru v České republice, v roli řídícího cvičení. Cvičícími budou Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), Jihočeský kraj, Jaderné elektrárna Temelín, Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK), Policie České republiky Jihočeského kraje (PČR JčK), Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje (ZZS JčK), Armáda České republiky, města České Budějovice, Písek a Strakonice, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS JčK), Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj (KVS JčK) a neziskové organizace. I přes vysoce nízkou pravděpodobnost podobné události, přistupují ke cvičení všechny složky velmi zodpovědně.

V Jihočeském kraji se cvičení ZÓNA koná již od roku 2002 a letos je to již popáté. „Bude se tentokrát lišit způsobem provedení. Necvičí se řešení radiační havárie podle časového vývoje události, ale úkoly pro krizový štáb Jihočeského kraje budou zadávány formou předem neznámých rozeher. Praktická cvičení, která se uskuteční den před cvičením krizového štábu kraje – tedy v úterý 11. června, jsou samostatná dílčí cvičení v kompetenci cvičících měst České Budějovice, Písek, Strakonice a složek IZS,“ upřesnila Spálenková.

Hned na úvod cvičení budou v pondělí ráno v areálu elektrárny spuštěny sirény. „Půjde o kolísavý tón sirén, který mohou slyšet i lidé v okolí elektrárny. I proto jsme s předstihem informovali starosty a z okolí elektrárny a uživatele informačního SMS systému,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták. V Temelíně se do cvičení zapojí přibližně tisícovka lidí. „Cvičit bude celá elektrárna. Prověříme si fungování havarijní štábu, proběhne ukrytí zaměstnanců a druhý den do okolí elektrárny vyjede radiační monitorovací skupina, která bude odebírat vzorky životního prostředí,“ představil Sviták průběh cvičení přímo v elektrárně.

 

Autoři | Foto JE Temelín

Štítky cvičení, Temelín, Jihočeský kraj, krizový štáb, havárie, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Hasičský záchranný sbor, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Česko, Krajská hygienická stanice

Fiktivní nehoda v Temelíně prověří krizové štáby a složky krajského integrovaného systému  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.