Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Piloti si připomněli historii armádního stíhacího pluku v Plané

Historii 1. stíhacího leteckého pluku Zvolenského, který téměř 50 let patřil mezi základní složky československé armády, si dnes připomněli jeho bývalí členové na letišti v Plané u Českých Budějovic. Mezi nimi byli například velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek nebo kosmonaut Vladimír Remek. Zvolenský letecký pluk vznikl před 75 lety a mimo jiné zasáhl i do bojů druhé světové války.

„Pluk měl v historii vzdušných sil významné postavení. Jednalo se o prvních 20 pilotů, kteří za druhé světové války přešli z Velké Británie do tehdejšího Sovětského svazu," uvedl. Dodal, že prvním velitelem formace byl František Fajtl, jenž patřil mezi členy britského RAF. „Těch 20 pilotů v době Slovenského národního povstání přeletělo ze Sovětského svazu na Slovensko a po dobu zhruba 40 dnů bojovalo v týlu nepřítele,“ řekl velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek.

Zvolenský stíhací pluk měl krátce po válce základnu v pražských Letňanech. V 50. letech se však přesunul na letiště v Plané u Českých Budějovic, kde působil do roku 1994. „Název zvolenský měl proto, že u Zvolena podporoval Slovenské národní povstání. Když skončila armáda v Plané, nástupcem zvolenského pluku se stalo letectvo v Čáslavi,“ uvedl.

Hromek je jedním z pilotů, kteří v Plané působili. Podle jeho odhadů se zde za téměř 40 let působení vystřídaly stovky pilotů. Pro 1. stíhací letecký pluk byl posledním výcvikovým leteckým dnem v Českých Budějovicích 11. říjen 1994.

Autoři | Foto Redakce

Štítky armáda, historie, letectví, České Budějovice, Planá, Petr Hromek, druhá světová válka, Armáda České republiky, Vladimír Remek, Československá armáda, Slovenské národní povstání, Sovětský svaz, František Fajtl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piloti si připomněli historii armádního stíhacího pluku v Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.