Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezi Brdy a Šumavou existuje biokoridor pro pohyb rysa

Brdy a Šumavu spojuje biokoridor, po němž se mohou pohybovat rysové. Potvrzují to snímky z fotopastí, které ukázaly, že mladý samec se loni na podzim vydal z Šumavy do Brd a po několika měsících se vrátil zpátky. Přírodovědci se domnívají, že by se na základě těchto poznatků mohla v budoucnosti v Brdech stabilně usídlit populace rysa ostrovida.

„Pro nás je tento poznatek velmi cenný. Mladý rys se přibližně po roce života osamostatní a hledá si nové teritorium. Na Šumavě už však je tolik jedinců, že musí vyrazit dál. A pokud došel do Brd a zpátky, aniž by se mu něco stalo, znamená to, že obě lokality spojuje relativně bezpečný biokoridor,“ řekl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Podle něj se mladý rys ostrovid vrátil, protože v novém teritorium nenašel partnerku. „Ideální by proto bylo, pokud by už ze Šumavy vyrazil v páru. Pak by existovala velká pravděpodobnost, že by se samec a samice v Brdech usadili a vznikla by tam nová populace,“ řekl Fišer. Dodal, že Brdy mají ideální profil pro život rysa. Je to dáno především tím, že v bývalém vojenském újezdu nejsou obydlená místa, ani velký provoz automobilů.

Přírodovědci dali rysovi, jenž se vydal ze Šumavy, jméno Fabián. Jedná se o patrona brdských hor. Ochránci přírody dlouhodobě systematicky zjišťují informace o stavu rysí populace a zároveň sledují i osudy jednotlivých zvířat. V mezinárodním projektu 3Lynx je do monitoringu česko-bavorsko-rakouské populace rysa zapojeno sedm organizací a řada dobrovolníků. Právě v oblastech kolem hranic těchto tří států žije 60 až 80 dospělých rysů. V posledních letech je tento stav prakticky neměnný.

Autoři | Foto npsumava.cz

Štítky rezervace, rys, Šumava, Brdy, Bohumil Fišer, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Brdy a Šumavou existuje biokoridor pro pohyb rysa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.