Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Deštivý a studený květen sedlákům pomohl, stav porostů se zlepšil

Deštivý a studený květen zemědělcům výrazně pomohl a kondice porostů se výrazně zlepšila. Potvrzují to jak satelitní snímky, tak ohlasy zemědělců, kteří jsou respondenty portálu InterSucho. Sucho vymizelo v květnu v povrchové vrstvě do 40 centimetrů zcela a v hloubce do jednoho metru ve velké části republiky. V dalších dvou až třech týdnech se definitivně rozhodne, jak bude vypadat letošní úroda na polích. Dneškem by mělo deštivé počasí končit.

„Neuspokojivý stav už zůstává jen v Poohří, na Rakovnicku, Lounsku. Odtud stále zemědělci hlásí těžké poškození porostů. Hodně ubrali na pesimismu především na Moravě. I když střední Morava ještě suchem zůstává zasažená. Jedná se o oblasti, kde je sucho už řadu měsíců," uvedl bioklimatolog a koordinátor projektu InterSucho Miroslav Trnka.

Je zřejmé, dodal, že velké dubnové sucho poškodilo některé porosty tak, že část ztrát už dohnat nelze. „U jarního ječmene budou výnosy nižší než obvykle, u pšenice a řepky se prognóza pomalu zlepšuje. Ukázalo se, že pranostika "studený máj, ve stodole rád" je pravdivá," uvedl Trnka. Zdůraznil, že deště přišly na poslední chvíli. „Kdyby přišly o týden později, škody mohly být výrazně větší," doplnil Trnka.

„V dalších týdnech se bude rozhodovat o velikosti zrna. Deštivé počasí dneškem končí. Modely nyní na další dva týdny předpovídají pro červen nadprůměrné teploty okolo 25 stupňů a srážek bude málo, pravděpodobně jen přeháňky," uvedl Trnkův kolega Pavel Zahradníček. Nyní lze podle něj říct, že květen byl proti průměru let 1981 až 2010 teplotně podprůměrný a srážkově nadprůměrný.

„Vzhledem k tomu, že v minulých týdnech nepršelo všude stejně a déšť přišel do suché krajiny, dají se očekávat ve výnosech výrazné regionální rozdíly. Vliv na ně má i druh a kvalita půdy," uvedl Trnka. Těžší a hlubší půdy nyní akumulovaly velký objem vody, písčitější a mělčí budou vysychat rychleji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, sucho, klima, zemědělství, Miroslav Trnka, okres Rakovník, okres Louny, Morava, Pavel Zahradníček, Střední Morava

Deštivý a studený květen sedlákům pomohl, stav porostů se zlepšil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.