Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V budějcké nemocnici operuje Da Vinci. Specializuje se na nádorová onemocnění

Lékaři v nemocnici v Budějcích využívají od března nový robotický systém Da Vinci, který je využíván především na urologii, gynekologicko-porodnickém oddělení a na chirurgii. Přístroj odstraňuje třes rukou a výsledky jsou mnohem lepší. Manipulaci se systémem jsem si na vlastní ruce vyzkoušela i já a prý bych mohla jít hned na operační sál.

„Přístroj nejvíce využíváme pro nádorová onemocnění, například v urologii jsou to nádorová onemocnění prostaty, ledvin, rakovina konečníku, tlustého střeva. V chirurgii jde například o cévní operace,“ popsal zástupce primáře chirurgického oddělení Milan Kobza s tím, že robotický systém nahradil laparoskopické operace.

Sama jsem si přístroj vyzkoušela a prý bych mohla jít hned na sál. Trošku teda lituji chudáka, který by ležel na operačním sále. Manipulace byla překvapivě lehká. Pacienta mi dělala sedmikráska, která po mém zákroku zůstala zlomená a z půlky oškubaná. Problém nastal, když jsem objevila pedál na přiblížení. Mého „pacienta“ jsem najednou měla tak blízko, až jsem na něj skoro neviděla. Prý je to ale vše o praxi. Každopádně chirurgem se asi stát nehodlám a raději si zaoperuji při nějaké online hře.

Než lékař se systémem Da Vinci začne operovat, musí mít velké zkušeností s laparoskopickými operacemi. „Každý z operatérů za sebou musí mít několik stovek laparoskopických výkonů. Absolvovat musí i školení na trenažeru, kde podobně jako v počítačových hrách musí dosáhnout úrovně jedna až úrovně deset. Následuje specializační školení a teprve po něm může lékař na sál,“ uvedl ředitel úseku zdravotní péče a člen představenstva budějcké nemocnice Jaroslav Novák.

Od začátku března se operuje pětkrát v týdnu. Každý den se přístrojem provádí jedna až dvě operace. Přístroj se nejvíce využívá pro nádorová onemocnění prostaty, ledvin nebo rakoviny konečníku. V chirurgii je využíván při cévních operacích. Celý systém vyšel na 37 milionů korun. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky Da Vinci, nemocnice, chirurgie, operace, Leonardo da Vinci, rakovina, České Budějovice, Jaroslav Novák

V budějcké nemocnici operuje Da Vinci. Specializuje se na nádorová onemocnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.