Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolníci z Temelína vyrazili na řeku sbírat odpadky. Nejvíce našli plastu

Šest stodvacetilitrových pytlů především plastového odpadu nasbíralo během osmi hodin pouhých pět dobrovolníků z Jaderné elektrárny Temelín při čištění řeky. Akce, která patří do seznamu takzvaných dobrovolnických dnů, potvrdila přetrvávající problém, který postihuje většinu českých toků.

Pět dobrovolníků na raftu se během osmihodinové jízdy mezi Purkarcem směrem na Hněvkovice prakticky nezastavilo. Sbírali odpad, který se v řece nahromadil během loňského roku. „Nacházeli jsme nějaké sklo a podobně, ale naprostou většinu odpadů tvoří plasty, a to od různých kelímků od jogurtů přes PET lahve až po kyblíky nebo zapalovače,“ říká Josef Paul z útvaru řízení techniky temelínské elektrárny.

Plasty tvoří hlavní díl odpadu podle provozovatelů půjčoven i samotných vodáků také na dalších úsecích řeky. „Díky systému zálohovaných kelímků možná trochu poklesl počet těchto odpadků ve vodě, ale bohužel to vyvažuje další plastový materiál,“ doplňuje organizátorka dobrovolnických dnů elektrárny Temelín Jitka Lhotská.

Čištění řek patří mezi nejčastější dobrovolnické aktivity firem, spolků a obcí. V případě Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ k nim ještě v letošním roce patřila například údržba venkovního areálu v Přírodovědném muzeu Semenec a v Chelčickém domově sv. Linharta ve Vodňanech. V Třeboni, kde Český nadační fond pro vydru provozuje záchrannou stanici pro hendikepované živočichy, dobrovolníci natírali a stavěli nové voliéry a bílili interiér stanice. Do letošních dobrovolnických dnů se zapojilo celkem 53 zaměstnanců temelínské elektrárny.

Autoři | Foto Jana Gribbinová

Štítky Temelín, odpadky, plast, dobrovolníci, odpad, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Hněvkovice, Purkarec, ČEZ, Přírodovědné muzeum Semenec

Dobrovolníci z Temelína vyrazili na řeku sbírat odpadky. Nejvíce našli plastu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.