Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hodiny na Černé věži po čtyřiceti letech září novotou. Speciální barvu vybírali památkáři

Jako nové teď vypadají hodiny na Černé věži. Po čtyřiceti letech totiž dostaly nový nátěr. Na všechny čtyři ciferníky padne více než osm kilo speciální barvy, kterou vybírali památkáři. Hotovo by mělo být příští týden. Hlavní slovo má ale počasí.

První ciferník namalovaný na věži je z roku 1601. Poslední obnova proběhla před čtyřiceti lety. Oživení si tak ciferníky opravdu zaslouží. „Speciální černou barvu vybírali památkáři. Muselo se dbát na to, aby na věži vydržela. Vyzkoušeli jsme jí předem, takže jsem v klidu,“ vysvětlil správce věže Jan Vančura.

Na obnově hodin pracuje Václav Drobil a Bohdan Havrda. Natírání by mělo trvat pět dní, ale vše se bude odvíjet od počasí. „Pokud bude pršet nebo foukat vítr, nejde pracovat. Barva by navíc na mokré ploše špatně držela,“ popisuje Drobil

Samotné číslice obnovu nepotřebují, Kontrolou ale projdou. „Musíme se ujistit, že jsou číslice dobře zakotvené,“ říká Václav Drobil. Ciferníky se malují za provozu, nehrozí tak, že by se čas na Černé věži zastavil.

Věž v 16. století postavil Ital Hans Spatz. Až ke špičce měří 72 metrů a cestou na ochoz musejí turisté překonat více než 200 schodů. Dříve fungovala jako strážní a hlásná věž.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Černá věž, hodiny, památkáři, ciferník, památková péče, Jan Vančura

Hodiny na Černé věži po čtyřiceti letech září novotou. Speciální barvu vybírali památkáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.