Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj požaduje podrobnější podklady k zónám v NP Šumava

Jihočeský kraj požaduje odklad schvalování návrhu nových zón šumavského národního parku. Kraj chce znát i podrobnější pravidla pro jednotlivá území v parku. Rozhodli o tom na dnešním zasedání jihočeští zastupitelé. Novou zonaci bude na svém jednání projednávat rada Národního parku Šumava 7. června. Návrh počítá s rozdělením území na čtyři celky s různým režimem ochrany.

 

„Myslíme si, že na tak zásadní dokument bychom měli mít něco více než jen mapu. Trváme na tom, že rozvržení jednotlivých zón má mít k sobě komentář, který je daný zásadami péče. Aby bylo jasno, jak se v kterých částech Šumavy bude zasahovat a co se tam bude a nebude moci,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Podle ní by rada NP Šumavy měla o zónách rozhodovat nejdříve až na podzim. Dodala, že do té doby je dost času na vypracování podkladů k schvalovanému dokumentu. "Navíc na podzim budeme znát i případné následky letošního výskytu kůrovce," uvedla hejtmanka. Dodala, že extrémní rozmnožení lýkožrouta je největší ekologickou kalamitou za posledních několik desítek let. Stráská už dříve řekla, že právě případné kůrovcové škody by měl návrh zonace zohlednit.

Dokument o režimu ochrany přírody v šumavském národním parku bude finálně schvalovat ministerstvo životního prostředí.

Nový návrh zón rozděluje krajinu do čtyř oblastí. Nejpřísnější režim má platit pro více než 27 procent plochy, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům. Následuje zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere podle návrhu 24,6 procenta. Poté je zóna přírodní péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nachází se v ní hlavně obývané a zastavěné oblasti.

Navržená zonace je napadána ze dvou odlišných stanovisek. Část kritiků, hlavně z řad zástupců obcí a kraje, tvrdí, že navrhované území příliš rozšiřuje bezzásahové plochy. Někteří vědci naopak uvádějí, že zóny by měly zajišťovat minimálně 50 procent rozlohy parku pouze pro přírodní procesy.

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky správa, rezervace, Jihočeský kraj, Národní park Šumava, Ivana Stráská, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj požaduje podrobnější podklady k zónám v NP Šumava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.