Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Temelíně cvičili reakci na dopravní nehodu při přepravě jaderného paliva

Bagr naráží do vozidla vezoucího kontejner s použitým palivem. Takový byl scénář čtvrtého letošního cvičení, které dnes proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Přestože se jednalo o jedinou vážnější zápletku, trvalo cvičení celé dopoledne a zapojila se do něj padesátka odborníků.

Řešení málo závažných, ale naopak pravděpodobnějších, událostí je i letos součástí plánu havarijních cvičení v elektrárně Temelín. „I na tyto situace musíme mít nacvičeny profesionální reakce. Ze světa známe příklady, kdy závažným událostem mnohdy předcházely méně významné chyby. Smyslem těchto jednoduchých tréninků je kvalitně a rychle situaci vyřešit a zabránit dalšímu rozvoji,“ uvedl Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

Do cvičení se zapojilo pět desítek odborníků z temelínské elektrárny. Sešel se havarijní štáb, na místě nehody zasahovali hasiči, dozimetristé a speciální havarijní skupina pro přepravu jaderného materiálu. Protože se jednalo o jaderný materiál, tak z dálky na vše dohlížela speciální policejní jednotka. Úkolem hasičů bylo zabránit úniku oleje do životního prostředí. Dozimetristé kontrolovali radiační situace kolem kontejneru. Ten je na podobné pády projektován a odolnost při pádových zkouškách je důležitou podmínkou pro udělení licence. Musí například odolat pádu z devíti metrů na pevnou podložku. Navíc je stanovena i maximální rychlost vozidla, které kontejner převáží. Ta nesmí překročit 5 kilometrů v hodině.

Pro Temelín to bylo letos čtvrté z plánovaných deseti cvičení. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických nehod je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí. Cvičí se i ochrana proti teroristickému útoku.

Autoři | Foto cez.cz

Štítky Temelín, palivo, cvičení, nehoda, Jaderná elektrárna Temelín, kontejner, Jan Kruml

V Temelíně cvičili reakci na dopravní nehodu při přepravě jaderného paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.