Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studené jaro připravilo restaurace se zahrádkami o čtvrtinu tržeb

Letošní květen je nejchladnější od roku 2000. Studené počasí se výrazně podepsalo na tržbách restaurací, které provozují zahrádky. Oproti minulému roku mělo 45 procent sledovaných provozoven nižší tržby. Medián tržeb sledovaných podniků meziročně klesl o 25 procent. Zahrádku má celkově asi 40 procent provozoven, dopad na restaurace je proto podstatný, zjistila společnost Storyous.

Letošní jaro je chladnější než loňské. Zatímco v roce 2018 dosáhla průměrná teplota za duben skoro 13 stupňů, letošní nepřesáhla 9,4 stupně. Začátek května byl přitom ještě chladnější, podle Českého hydrometeorologického ústavu se jedná o nejstudenější nástup máje od začátku století. „To je špatná zpráva pro restaurace, které své hosty lákají na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům klesly tržby v průměru o 24,9 procent,“ říká Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která restauracím nabízí komplexní restaurační systémy.

V Česku je více než 7 tisíc restaurací se zahrádkou. Venkovní posezení nabízí asi 40 procent podniků. Jen v Praze je přibližně 1 400 zahrádek. Studenější začátek jara tak má dopad na podstatnou část českých provozů. „Provoz zahrádek přímo závisí na pěkném a teplém počasí. Venkovní posezení si lidé spojují jak s příjemným zakončením rodinného výletu, tak s posezením s kamarády na pivu. Důležitost zahrádek ještě vzrostla s přijetím protikuřáckého zákona. Jsou v podstatě jedinou volnou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit,“ vysvětluje Třeslín.

Tisková zpráva | Foto Pavel Kacerovský

Štítky zahrádky, sezona, jaro, počasí, restaurace, storyous.com s.r.o., Český hydrometeorologický ústav, Česko, Praha

Studené jaro připravilo restaurace se zahrádkami o čtvrtinu tržeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.