Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Co zůstalo po tramvajích?

Tramvaje v našem městě. Kolik toho již bylo napsáno! Každý, kdo se zajímá o historii Budějovic asi ví, kolik bylo linek, kam vedly a jaké měly značení. Když jsme připravovali s Milanem dnešní díl, řekli jsme si, že se zaměříme na drobné maličkosti, které v našem městě po tramvajích zůstaly. Není jich už mnoho, ale pořád se najdou. Tak se na ně pojďme společně podívat.

Pokud půjdete ulicí Karla IV. a podíváte se na palác Včela do výšky prvního patra, uvidíte zde tzv. rolny a závěsy trolejí. Rolny sloužily k napínání lan, které držely troleje. Přes ulici naproti rolnám byly závěsy, což jsou vlastně háky zabudované ve zdi. Ty sloužily k uchycení zmíněných lan. Takže na tzv. „Mlíčňáku“ jsou pouze závěsy a na paláci Včela můžeme vidět rolny i závěsy. Jsem rád, že mohu prostřednictvím Budějovické drbny poděkovat svému kamarádovi Vaškovi Fálovi. Jeho firma totiž před lety opravovala fasádu Včely a tyto historické artefakty zanechala na místě a neodstranila je.

Další drobnou připomínkou tramvají je roh náměstí, který je nejblíže k Černé věži. Tady bude ale potřeba vaší zvýšené pozornosti. Zaměřte se na kamenné lemování, které odděluje keramickou dlažbu z roku 1938 a klasickou dlažbu z malých kamenných kostek. Ve zmíněném rohu náměstí, který se skládá ze dvou lomení, jsou dva orientační body – kanál na odvod vody a odpadkový koš. U kanálu je udělaný z velkých kamenných obdélníků klasický roh, zatímco u odpadkového koše je tento roh zaoblený. To bylo proto, že klasický ostrý roh by zasahoval do kolejí, které tehdy po náměstí vedly, a proto se musel tento roh poupravit.

Možná, že se dočkáme doby, kdy se nebude smět na náměstí parkovat. Až tedy nebudou na náměstí stát auta a vy vystoupáte ve vhodném počasí na Černou věž, tak krásně v dlažbě uvidíte, kudy vedly koleje tramvají. Bohužel, teď nemáte moc šancí tuto zajímavost spatřit, protože na této ploše parkují automobily před hotelem Zvon.

Největší památkou na dobu tramvajovou a zároveň památkou nejznámější je jediný původní stojící sloup na uchycení trolejí v Budějovicích. Stojí na Mariánském náměstí a v nedávné době k němu byla dána popiska. On je totiž snadno přehlédnutelný. Ve své dolní části je úplně obyčejný a liší se až v části horní, kde je výrazně zdobnější než současné sloupy. A to ani nemluvím o té parádní lampě, která sice není původní, která mu ale sluší.

Jako poslední fotku jsme si připravili záběr tramvaje projíždějící Krajinskou ulicí. Všimněte si, jak blízko tramvaj jezdila od podloubí. Myslím si, že to muselo být pro zamyšlené chodce hodně nebezpečné.

Romantická doba tramvají je dávno pryč, ale pořád se ještě najdou pamětníci, kterým jejich lomození po našich ulicích chybí.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, tramvaje, závěs, Karel IV. Lucemburský, dlažba, Malinovského náměstí 5, Černá věž

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Co zůstalo po tramvajích?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.