Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Blíží se období brigád. Vhodný doba k hledání je právě teď, říká Michal Veselý

PR článek

Počasí a blížící se letní prázdniny nám dávají jasně najevo, že se naše peněženka bude v následujících měsících vyprazdňovat rychleji než obvykle. Dovolené, festivaly, posezení na zahrádkách, výlety či grilování s kamarády nás sice baví, ale vydělávat na to, je složitější. Pokud se začínáte poohlížet po letní brigádě či o ní teprve přemýšlíte, tak zbystřete! Do posledního detailu jsme vyzpovídali Michala Veselého ze společnosti Trenkwalder, který poradí, jak si najít tu správnou letní brigádu!

Kdy je ten správný čas začít hledat brigádu nebo si udělat průzkum nabídek v okolí či v oboru?
Při studiu je vhodné se minimálně v posledních ročnících jak na střední tak na vysoké škole, zajímat o zaměstnavatele ve svém okolí. Co se týká letních brigád, vhodná doba je aktuálně teď na jaře. Dobrým začátkem je udělat si průzkum ve svém nejbližším okolí, rovněž mít otevřené oči a všímat si nejen online, ale i offline nabídek či inzerátů. Všímejte si, zda někdo nepotřebuje pracovníka na záskok – za kolegu, který jde na dovolenou. Výhodu má odjakživa ten, kdo přijde první.

Na koho se má student/mladý člověk obrátit, když neví, jak začít nebo koho oslovit?
Ideálně v rodině, od známých, u kamarádů či spolužáků, případně od specializovaných agentur. Výhoda poslední zmíněné možnosti je hlavně v procesu – agentura vám poradí nejen jakou pozici zastávat, ale pomůže vám i s případnou administrativou. Je třeba využít jejich orientovanosti v nabídkách práce, kdy vám dokáže opatřit kvalitní a manuálně lehké pracovní nabídky, jako je například pozice dělník/ce ve výrobě –  odebírání a skládání papírových kartonů.

Dá se najít i netypická pozice či práce mimo velké město?
Ano, samozřejmě. Letní brigáda neznamená jen pozice číšník/servírka, pokladník či doplňovač zboží. Student by měl popřemýšlet, jaké jsou jeho vlohy a co ho baví – jestliže má rád práci s dětmi, jsou tu pozice animátorů, lektorů v letních školách nebo také možnost pracovat v turismu. Mladí lidé s lepší fyzickou kondicí mohou zkusit práci plavčíků, pomocníků při stěhovaní či na stavbě. Milovníci zahrady naopak práci v agro-průmyslu. Rovněž je zde příležitost pro lidi z menších měst či vesnic – mnohé ze společnosti nabízejí proplácení jízdného, firemní autobus či ubytování v daném místě.

Vyplatí se za prací / brigádou vycestovat do zahraničí a jaká je situace na českém trhu?
Příležitostí na domácím trhu je mnoho. Česká republika je v posledních letech bohatá nejen na sezónní práce, ale i perspektivní práce na delší období s mnoha benefity či vysokým platem. Dobrým příkladem je nabídka brigády od firmy Bosch, díky které si umí mladý člověk vydělat slušné peníze na dovolenou či cestování a za doporučení kamaráda získá do kapsy také něco navíc.

Pokud si mladý člověk vybere agenturu, na která kritéria má při jejím výběru přihlížet?
Důležité jsou reference, spolupráce s renomovanými společnostmi a členství v APPS (Asociace poskytovatelů personálních služeb). Pozornost zbystřete i při praktikách, kdy agentura nabízí nesmyslné pracovní a smluvní podmínky, které nejsou fyzicky možné splnit.

S čím vším se může student setkat při podpisu brigádnické smlouvy či následné administrativě?
Při podpisu smlouvy je hlavní mít u sebe osobní doklady, aktuální a originální potvrzení o studiu a osobní kalendář, kdy je uchazeč k dispozici chodit do práce. Při určitých pozicích, firmy vyžadují i např. potravinářský průkaz nebo vstupní lékařskou prohlídku.

Co dělat v případě, pokud má člověk zájem zůstat v práci i po létě?
Pokud se osvědčíte, tak je velká pravděpodobnost uplatnění se u zaměstnavatele i během studijních měsíců nebo po ukončení školy. Hlavní je používat selský rozum, zajímat se o práci, být proaktivní a komunikovat s potenciálním zaměstnavatelem.

Štítky rozhovor, brigáda, léto, Michal Veselý, Trenkwalder, Robert Bosch GmbH, Česko

Blíží se období brigád. Vhodný doba k hledání je právě teď, říká Michal Veselý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.