Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Poslanci chtějí obnovit polepšovny. Rodiče by děti mohli do diagnostických ústavů umístit za pět tisíc korun měsíčně

Poslanci přišli s návrhem obnovit možnost umístit problémové děti do diagnostických ústavů. Rodiče by za poplatek 5 300 korun měsíčně mohli děti, které jsou problémové, umístit právě do těchto zařízení. V ceně je ubytování, strava a kapesné dítěte. Ne všichni ale s návrhem souhlasí.

Určitě jste jednou za život slyšeli od svých rodičů, že půjdete do polepšovny. Do srpna roku 2017 to opravdu možné bylo, pak došlo ke zrušení. To bylo podle jednašedesáti poslanců špatným rozhodnutím a volají po tom, aby se znovu tato možnost obnovila. Podle nich totiž roste procento dětí s problémovým chováním. U většiny je i problém s autoritou.

Podle serveru aktuálně.cz by podmínkou bylo, že by rodiče s dítětem museli přijít nejméně dvakrát ke konzultacím problémového chování. „Při neúčinné intervenci pomocí ambulantních služeb, kdy dítě nepřestává se svým nežádoucím chováním, dochází k nabídce možnosti dvouměsíčního pobytu s pevně stanovenými pravidly,“ vysvětlují postup poslanci.

Ústavy tuto možnost vítají s otevřenou náručí. Výbor pro práva dítěte s tím ale razantně nesouhlasí. Podle předsedkyně by se děti měly vychovávat a netrestat je za to, že se například narodily do nevhodných podmínek. „Děti nejsou samy o sobě zlobivé nebo problémové, často se nachází v problémových a složitých podmínkách, a nemají proto kompetence chovat se adekvátně. Tyto podmínky je potřeba ovlivňovat a měnit tak, aby základní potřeby dětí mohly být od raného dětství naplňovány a mohly tak vyrůstat v duševně zdravé jedince, kteří jsou spokojení, zdraví a ve škole i ve společnosti mají šanci zažít úspěch a podporu," dodává Klára Šimáčková Laurenčíková.

Dokud to zákon umožňoval, byl prý zájem o dobrovolné pobyty mezi rodiči velký. Jestli se znovu obnoví, je zatím ve hvězdách. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky děti, rodiče, návrh, polepšovna, Klára Laurenčíková, Aktuálně.cz

Poslanci chtějí obnovit polepšovny. Rodiče by děti mohli do diagnostických ústavů umístit za pět tisíc korun měsíčně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.