Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba terminálu jihočeského letiště má dva měsíce zpoždění. V květnu navíc končí ředitel

Stavba nového terminálu pro cestující na Jihočeském letišti v Plané u Českých Budějovic má zhruba dva měsíce zpoždění. Hotová měla být v dubnu, dokončená bude v červnu, původní náklady 408 milionů korun stoupnou o několik milionů. Ke konci května skončí ve funkci z osobních důvodů ředitel letiště Ladislav Ondřich. Dočasně ho bude zastupovat jeho náměstek Robert Kala. Kraj hledá strategického partnera pro obsluhu letiště, s výběrem mu poradí Česká spořitelna a právní kancelář Havel & partners.

Z jihu do světa by se podle představ kraje mělo létat v roce 2020. Letiště mělo mít podle loňských vyjádření do letošního dubna nový terminál pro cestující, světelnou navigaci, radionavigaci a větší stání pro letadla. Investorem je Jihočeský kraj. Hetmanka dnes řekla, že kvůli drobným vícepracím bude terminál dokončený v červnu. Modernizace za 408 milionů, jež začala loni, navazuje na první etapu z roku 2010, do níž kraj investoval 110 milionů korun. Ve firmě Jihočeské letiště má kraj padesátiprocentní podíl, druhou polovinu drží město České Budějovice

Ředitel Ondřich skončí 31. května. Teď je na dovolené. „Po dobu, než se to vyřeší, bude v čele společnosti pan náměstek Kala. Pan Ondřich byl ve funkci od začátku, od roku 2006, nesl tu vizi,“ řekla mluvčí Jihočeského letiště Martina Vodičková.

Hejtmanka řekla, že Ondřich se rozhodl odejít. „Myslí si, že má nějaký věk a služby za sebou. Mluvili jsme spolu, jsou to jeho osobní důvody. Hledáme někoho, kdo má zkušenosti s provozováním letiště,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Kraj hledá i strategického partnera pro obsluhu letiště. Z výběrového řízení, v němž byli dva zájemci, vzešel poradce pro výběr partnera. Budou jím Česká spořitelna a advokátní kancelář Havel & partners.

„Představujeme si, že nám řeknou, jak by se mělo nakládat s majetkem, jak by mělo partnerství vypadat. Velmi neradi bychom se vzdávali svého majetku, asi bychom to řešili nájemními smlouvami,“ řekla hejtmanka. Možností je i to, že by partner získal podíl v akciové společnosti Jihočeské letiště. O způsobu zapojení strategického partnera je nutné jednat s druhým akcionářem, tedy městem," dodala Stráská.

Areál letiště zabírá přes 300 hektarů. Je zde 120 budov. Jihočeské letiště má zhruba 40 stálých zaměstnanců a 20 externistů. Letecký provoz zde začal v dubnu 2006. Do konce roku 2016 letiště odbavilo téměř 80 tisíc vzletů a přistání, z toho přes 4 tisíce mezinárodních. Letiště má licenci pro neveřejný mezinárodní provoz, jež umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů.

Autoři | Foto airport-cb.cz

Štítky letectví, stavby, správa, letiště, Jihočeský kraj, Česká spořitelna, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář, České Budějovice, Planá, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba terminálu jihočeského letiště má dva měsíce zpoždění. V květnu navíc končí ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.