Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodáci v Hamru odemkli Malši. Jelo několik set lidí

Odemykání Malše dnes přílákalo do Hamru u Budějc stovky lidí. Necelých 20 kilometrů splují vodáci přes Plav až do krajského města. Původně se vždy startovalo z Římova, kvůli opravám mostu, ale musel být start přesunut. Řeku už počtvrté odemkl klíčem dvaadvacetiletý Richard Rudolf Vilímek.

Láďova Malše vznikla díky tomu, že Bláha slaví 29. dubna narozeniny. Před 25 lety se domluvil se švagrem, dětmi a jeli ve třech lodích, další rok sedm lodí. „Nakonec je z toho akce, na které se schází pět set až tisíc lidí," řekl zakladatel akce Ladislav Bláha. Za 25 let se nejelo jen dvakrát. Po záplavách a jeden rok, kdy bylo velké sucho.

Řeka je většinu roku nesjízdná kvůli nízkému stavu. Od čtvrtého ročníku akce pouští Povodí Vltavy z římovské přehrady při Láďově Malši více vody. Běžný průtok je kolem tří metrů krychlových, při odemykání ho povodí zvedne na šest až osm.

Akce láká řadu rodin. „Je dobře, že rodiče berou své děti na vodu. Celá Malše je pěkná, protože ještě není zkažená komerčním vodáctvím. Jsou tady chatičky i úseky, kde se vjede do lesa a není tam nic," řekl Bláha. Zvláštní ročník byl podle něj před dvěma lety, kdy v pátek nasněžilo a v sobotu bylo krásně. „Ti, kteří nejeli, udělali chybu. Sice sem tam ležel sníh podél řeky, ale jinak bylo počasí nádherné, to byla opravdu rarita, kdy si s námi počasí zahrálo pěknou hru," řekl Bláha.

Pravidelně na jaře i na podzim jezdí Malši Jaroslav Fuxa z Římova, který v pátek oslavil 63. narozeniny. Jeho srdeční řekou bývala Vltava, dnes se vydává jen na Malši. Na vodu jezdí 33 let. „Je to vodácký svátek, když vyjde krásné počasí jako dnes, je to super," řekl.

Jihočeští vodáci symbolicky odemkli 30. března řeku Lužnici v Suchdole, jelo asi 170 lodí. V půli dubna odemkli Vltavu v Českém Krumlově. 

Autoři | Foto Redakce

Štítky vodáci, Malše, rafty, Hamr, Plav, Povodí Vltavy (státní podnik), České Budějovice, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci v Hamru odemkli Malši. Jelo několik set lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.