Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hledej sysla! Do mapování ohroženého hlodavce se může zapojit i veřejnost

Zima je ta tam a s ní i zimní spánek živočichů, včetně sysla obecného. V tomto období se tak odborníkům nabízí ideální čas pro mapování tohoto kriticky ohroženého druhu. Může se zapojit i široká veřejnost.

Samotné sčítání není vůbec jednoduché. Odborníci se totiž snaží v lokalitách, kde o výskytu tohoto hlodavce vědí, spočítat všechny členy syslí rodinky. „Počet je možný odhadnout díky čerstvě otevřeným vchodům do nor,“ vysvětluje koordinátor mapování na Slovensku Ervín Hapl.

Jelikož je možné, že se syslové nachází i v menším počtu v lokalitách, o kterých odborníci nemají tušení, uvítají spolupráci veřejnosti. Zároveň ale upozorňují, že ačkoli lidé mají třeba pěkný úmysl syslům přilepšit nějakou pochutinou, měli by to raději nechat na odbornících. Například pečivem jim totiž zadělají akorát na problémy. „Strava syslů se skládá zejména z rostlin a jejich semen. Zbytky z kuchyně ani větší množství ovoce pro ně nejsou vhodné,“ komentuje Jan Šíma z odboru druhové ochrany Ministerstva životního prostředí.

Zmapování je podle Ministerstva životního prostředí stěžejní pro následný monitoring a ochranu tohoto tvora. Velkým pomocníkem mohou být v ochraně syslů zemědělci a vlastníci pozemků, na nichž se syslové usadili. Zachováním pestré krajiny, výsadbou ovocných stromů a dalšími kroky mohou pomoci udržet ideální zázemí pro tyto hlodavce.

Pokud tedy někde při procházce spatříte sysla, můžete se s informací obrátit na Kateřinu Poledníkovou z organizace ALKA Wildlife (katerina.polednikova@alkawildlife.eu) a přispět tak k ochraně tohoto kriticky ohroženého druhu. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hlodavci, Alka Wildlife, Slovensko

Hledej sysla! Do mapování ohroženého hlodavce se může zapojit i veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.