Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vojáci ze Strakonic se zúčastní cvičení armád 20 zemí NATO

Více než stovka českých vojáků se zúčastní cvičení 20 členských států NATO v Polsku, které bude zaměřené hlavně na obranu proti balistickým střelám. Českou armádu bude ve většině zastupovat 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. Cvičení, které se bude konat v červnu v Polsku, zapojí více než tisícovku vojáků. Z hlediska množství cvičících jednotek, zbraní i počtu protiletadlových řízených střel se bude jednat o největší střelby v historii Severoatlantické aliance.

Pro strakonické vojáky, kteří se na cvičení od března připravují na letecké základně v Čáslavi, bude akce příležitostí, kdy si mohou vyzkoušet ostrou střelbu z protiletadlových raket typu KUB a RBS 70. Vzhledem k tomu, že se jedná o drahé zbraně, ostré střelby pluk absolvuje v průměru jednou za rok.

„Cvičení se budou účastnit jednotky, které mají schopnost aktivně čelit napadení balistickými raketami. Ostatní jednotky budou adekvátně reagovat na útok formou pasivní obrany,“ uvedl Alan Dubový, který bude v Polsku řídit činnost českých vojáků.

Ve vzduchu se budou pohybovat cíle určené pro zasažení i objekty simulující členy sil NATO. „Jednotka bude rozpoznávat minimálně jeden vzdušný cíl jako vlastní a na ostatní cíle povede palbu. Vojáci si procvičí soustředěnou střelbu více kompletů stejné kategorie proti jednomu cíli, rozdělení více cílů několika kompletům i vedení střelby jednotlivými a řadami raket,“ dodal Dubový.

Autoři | Foto Jana Samcová

Štítky NATO, armáda, Strakonice, Polsko, střelba, Armáda České republiky, Kuba, Čáslav, Robotsystem 70

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci ze Strakonic se zúčastní cvičení armád 20 zemí NATO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.