Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci se zapojili do akce Jehla. Po Budějcích hledali použité injekční stříkačky

Hlídky od dnešních ranních hodin pročesávají ulice a parky v Budějcích. Všechny hledaly stejnou věc – pohozené použité injekční stříkačky od narkomanů, které mohou být velmi nebezpečné. Hledaly na nádraží, na Vltavě nebo na Máji.

Strážníci procházeli keře a okolí laviček. Hledali i v trávě a na dětských hřištích. Všichni se účastnili celorepublikové akce Jehla. Už na jejím začátku bylo jasné, že hledání a sbírání takzvaných buchen, jak se mezi závislými jehlám přezdívá, jim dává zabrat, je jich opravdu hodně.

Ne všichni lidé ale ví, jak se zachovat a co dělat, když jehlu přeci jen najdou. „Asi bych ji měla někde odevzdat, nevím jestli v lékárně,“ řekla jedna z procházejících žen. „Určitě, kdybych ji našla, tak bych zavolala městskou policii, aby ji sebrali, jsem ponaučená, protože jehly tady potkávám furt,“ popsala další kolemjdoucí.

„Opravdu se stává, že v případě nálezu jehly, ji lidé vezmou do ruky, potom ji hodí do odpadkového koše, případně do kanálu. Neměli by na ni vůbec sahat, můžou se vždycky obrátit na linku 156 na městskou policii. Strážníci přijedou a jehlu odborně zlikvidují,“ popsal tiskový mluvčí strážníků David Štýfal

Pokud se o nalezenou jehlu zraníte, rozhodně vyhledejte lékařskou pomoc, riziko, že se nakazíte žloutenkou nebo nějakou horší nemocí, nesmíte podceňovat. Lékaři vás budou sledovat minimálně půl roku.

V terénu byly hlídky od 8 hodin ráno a do poledne našli 12 použitých injekčních stříkaček. Kompletní sčítání proběhne v 16 hodin. Strážníci ale dnešní akcí rozhodně s hledáním jehel nekončí.

Foto Jan Pešek

Štítky Jehla, injekční stříkačky, stážníci, České Budějovice, injekční stříkačka, Vltava

Strážníci se zapojili do akce Jehla. Po Budějcích hledali použité injekční stříkačky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.