Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Konzerva může být zdrojem laskomin, ale také smrtící pastí, říká Vladimír Kössl z Animal Rescue

V plechovkách uvízne každoročně velké množství zvířat. Nejsou to jen kočky, ale i menší psi a volně žijící zvířata. Pro tyto mlsaly a zvědavce je smrtící pastí také sklenice nebo obyčejný igelitový sáček.

Pokud se zvířeti nedostane rychlé pomoci, zemře. „Dovnitř to obvykle jde, ale při snaze vytáhnout hlavu ven tomu už brání samotný tvar hlavy, nahrnutá kůže, uši i lem plechovky, který vzniká po odtržení víčka. Pokud takto zvíře uvízne, je bez pomoci odsouzeno ke smrti žízní, případně vyhladověním,“ popisuje Vladimír Kössl, provozovatel stanice Animal Rescue.

Dostat zvíře z plechovky není žádná legrace. Nechápou, že jim člověk chce pomoci. Většinou jsou zmatená a vystresovaná. „Někdy k odstranění plechovky postačí jen citlivá manipulace, jindy si musíme pomoci vhodným nářadím – kleštěmi, nůžkami na plech nebo pilkou. Důležitá je i správná fixace zvířete a citlivý přístup. Pokud by se někdo rozhodl zachránit zvíře sám, musí myslet i na svoji bezpečnost. Je na místě říci, že většina rukavic, které máme běžně v domácnosti, nás neochrání proti prokousnutí ruky, nebo poškrábání,“ dodává Kössl.

Nešťastník na videu si konzervu vybral v tříděném odpadu. Při vyhazování konzerv do popelnic a odpadkových košů je třeba myslet na to, že zvířata jsou zvědavá a dostanou se i na místa, která by nás nenapadla. Proto je nejbezpečnější konzervy, nebo i plastové kelímky před vyhozením sešlápnout. Potom se do nich zvířata nemohou dostat.

Foto Vladimír Kössl

Štítky kočka, zvíře, konzerva, Animal Rescue, plechovka, pes

VIDEO: Konzerva může být zdrojem laskomin, ale také smrtící pastí, říká Vladimír Kössl z Animal Rescue  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.