Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odemykání Vltavy dnes zahajuje vodáckou sezonu. První nadšenci jezdí na lodě už v dubnu

Odemykáním Vltavy v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodě dnes začíná vodácká sezona na jedné z nejvíce splouvaných řek v Česku. Provozovatelé kempů a půjčoven lodí sice očekávají největší nápor vodáků až v polovině června, už v dubnu se ale objeví pár nadšenců, kteří na Vltavu vyrazí.

„Odemykáním řeky vysíláme vzkaz, že jsou kempy a půjčovny připraveny a zahajují provoz," řekl Pavel Mačuda ze společnosti Ingetour, která nabízí servis pro splouvání řeky na řadě míst podél Vltavy.

Už v dubnu podle něj vyrážejí na lodě skalní vodáci. „Když se třeba o Velikonocích udělá pěkně, tak si kus Vltavy sjedou. Vyrazí jen na jeden nebo dva dny," uvedl. Dlouhodobější splouvání pak začíná v druhé polovině května, kdy mají kurzy školy. Největší zájem o splouvání nastává v období před prázdninami a v samotném červenci a srpnu.

Podle některých provozovatelů už se sjíždění řek liší od pojetí z 80. a 90. let. Lidé ve větší míře zůstávají na jednom místě, odkud se nechávají autobusem vozit proti prodou řeky. Navíc už vyhledávají větší kompfort a pro přespání využívají spíše chatky s peřinami, místo klasických stanů a spacáků.

Vltavu v úseku mezi Vyšším Brodem na Českokrumlovsku a Boršovem na Českobudějovicku každý rok spluje 250 tisíc lidí. V posledních letech tuto formu turistiku začali ve větší míře využívat cizinci. Jde především o Rakušany, ale často se na lodě vydávají i návštěvníci z asijských zemí.

Autoři | Foto Vladimír Homola

Štítky Vltava, vodáci, splouvání, Vyšší Brod, Česko, Český Krumlov, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odemykání Vltavy dnes zahajuje vodáckou sezonu. První nadšenci jezdí na lodě už v dubnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.