Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památky se otevřou lidem. Prohlédnout si budou moct radnici nebo Zátkův dům

Zajímá vás, jak vypadají prostory radnice, Vodárenské věže nebo nově zrekonstruované Solnice? Prohlédnout si je můžete už zítra v rámci Mezinárodního dne památek. Letos bude program věnován městu na prahu třicetileté války.

„Opakovat se budou oblíbené komentované prohlídky v radnici, Vodárenské věži a na dalších místech, součástí bude také celodenní program pro veřejnost na Senovážném náměstí,“ prozrazuje náměstek primátora Tomáš Bouzek. Program je letos věnován tématu Českých Budějovice na prahu třicetileté války aneb co tu zanechala renesance.

Po mnoha letech se budou moct lidé podívat na zrekonstruovanou Solnici nebo třeba do Zátkova domu v Krajinské 41. Otevřený bude také nárožní dům v Kanovnické ulici. „Připraveno je devět přednášek ke zvolenému tématu. Myslím, že milovníci památek mohou prožít velmi zajímavý den,“ dodal Bouzek.

U příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel zámek Český Krumlov zpřístupní po oba dny letohrádek Bellarie v zámecké zahradě, jemuž vévodí rokoková výmalba malíře Františka Jakuba Prokyše, a expozici zahradního muzea v půdních prostorách altánku zvaného Paraplíčko. Obě budovy budou otevřeny mezi 10. a 16. hodinou.

Zámek Hluboká otevře v sobotu svoji 13. komnatu – běžně nepřístupné prostory části suterénu. Návštěvníci si prohlédnou historické kotle, dozvědí se, na jakém principu fungovalo vytápění zámeckých interiérů a sestoupí do vinného sklepa vytesaného do skály. Prohlídky se začátkem v každou celou hodinu od 9:00 do 15:00 budou zdarma. Vzhledem k omezenému počtu návštěvníků ve skupině je nutné si prohlídky rezervovat předem.

Na hradě Landštejn poběží po celý víkend komentované prohlídky se zaměřením na dějiny a stavební vývoj hradu v 16. století se začátky v 11:00 a 14:00 hodin. Hospodářské sklepy ze 13. století pod gotickým Velkým palácem budou zdarma k vidění na hradě Nové Hrady. Gotické sklepení spolu s černou kuchyní ukážou i na zámku Jindřichův Hradec.

Návštěvníky Zlaté Koruny čeká procházka se zaměstnanci zlatokorunského kláštera. Během ní se seznámí s historií a stavebním vývojem jednotlivých klášterních budov i příběhy dalších budov v obci, například mlýna nebo sýpky. Procházky trvající zhruba 60 minut vycházejí po oba dny od pokladny kláštera v 13:00 hodin a budou zdarma.   

Foto Jana Kroneislová

Štítky Mezinárodní den památek, prohlídky, památky, České Budějovice, radnice, dům, třicetiletá válka, hrad, Tomáš Bouzek, František Jakub, vodojem, Český Krumlov

Památky se otevřou lidem. Prohlédnout si budou moct radnici nebo Zátkův dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.