Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Křik a emoce. Chovatelka lvů z jihu Čech opětovně nedostala povolení k jejich chovu

Chovatelka Iva Lapková Zelinová z Jindřichohradecka, která si chovem lvů plní svůj dětský sen, opět nedostala povolení. K pozemku, kde má lvy umístěné, včera přijela Krajská veterinární správa a úředníci ze stavebního úřadu. Nemá totiž stavební povolení a pozemek stojí v místech, kde je povolený pouze chov hospodářských zvířat.

Včerejší jednání od samého začátku provázely silné emoce ze strany chovatelky. Úředníky na pozemek odmítla pustit, prý kvůli čerstvě narozeným mláďatům pum. Žena ale pozemek před třemi měsíci přepsala na svého syna, který jim přístup umožnil.

Ivě Lapkové Zelinové je 63 let. Chovat lvy chtěla už od mala. Prodala veškerý majetek a investovala do chovu, který teď má. Začínala s rysy, k nim si pořídila dvě pumy (povolení má od roku 2017) a před pár měsíci lvy. V lednu loňského roku si Iva Lapková Zelinová podala žádost o povolení chovu jednoho lva afrického. Žádost byla ze strany Krajské veterinární správy opakovaně zamítnuta. Důvodem byl nedostatečný prostor v ubikacích a chov samice bez skupiny. 

„Dostali jsme podnět na nepovolené stavby, takže to, co bylo povoleno, máme zaregistrované. Včera jsme šetřili to, co je navíc (pozn. red.: výběh a ubikace pro lvy) a řekli jsme si jasný postup zahájení řízení. Vlastník má možnost zažádat o dodatečné povolení. Ze zákona dáme třicet dní. Získat ho ale bude problém, protože kotec je mimo územní plán obce, který byl měněn na žádost vlastníka,“ popsal vedoucí odboru výstavby městského úřadu Jindřichův Hradec Bohumil Krejčí.

Schválené má pumy, mláďata ne

Momentálně probíhá správní řízení. Chovatelka si totiž podala další žádost na chování i jiných zvířat, které nemůže Krajská veterinární správa akceptovat. „Jediné schválení má na pumy, ale zase ne na jejich rozmnožování. Má daný stav dva kusy a tím to končí. Jestliže tady má další koťata, opět je to podnět na správní řízení a tudíž přestupek,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy František Kouba.

Celá situace je momentálně v rukou právníků. Územní plán, který je tady daný, totiž nesouhlasí s tím, aby se tady chovaly šelmy. Pozemek je určený pouze pro chov hospodářských zvířat. „I když má paní Zelinová pozemek v nájmu, není v souladu se zákonem. Momentálně nemůžeme chov lvů zakázat, protože není ani povolený,“ uvedl Kouba.

Podle Kouby je problém v tom, že schvalovací proces byl obrácený. Chovatelka si nejdříve lvici pořídila a pak až požádala o povolení. „V podstatě Státní veterinární správu vydírá, abychom jí to schválili. Když se na to kouknu pohledem veterináře, tak se rozhodně nedá lev chovat v těchto podmínkách. Pokud by paní měla ráda zvířata, jak tvrdí, tak je takhle chovat nebude,“ dodal Kouba. V případě, že by se chov nepodařilo zlegalizovat, musela by se o ně postarat obec.

Lvi půjdou do Rakouska nebo Třeboně

Pokud by Krajská veterinární správa nařídila, že zvířata v těchto podmínkách dál žít nemohou, musela by jít pryč. Stejně jako v případě, že by chovatelka nezvládala splácet pokuty, které za nepovolený chov dostává.

Chovatelka měla možnost zasáhnout. Změna územního plánu byla vyvěšena na úřední desce. Obec totiž není povinna informovat občana o tom, jaké změny mohou nastat. „Beru to jako svou chybu. Nečetla jsem to. Určitě mohu paní starostku zbavit jedné starosti, že se nebude muset starat o moje zvířata. Lvi už mají nového majitele, který by se o ně určitě postaral a já bych šla s nimi. Bez nich já nebudu a oni nebudou beze mě,“ řekla chovatelka Iva Zelinová.

V případě, že by došlo na nejhorší a chovatelka by se lvů musela zbavit, ujala by se jich její známá, která bydlí v Rakousku. I ona by ale musela zajistit povolení. Zatím totiž žádného lva nechová. „Zatím jsem se neptala, jak je to v Rakousku s chovem lvů, ale pokud to úřady dovolily, šli by buď do Rakouska nebo nedaleko Třeboně, kde máme dům a pozemky. Vybudovali bychom tu samou ubikaci podle plánu,“ popsala Jana Cimlová Hiptmaier

Foto Jan Pešek

Štítky chov, lvi, Jindřichův Hradec, Krajská veterinární správa, Stavební úřad, pozemek, Česko, Rakousko, okres Jindřichův Hradec, územní plán, Třeboň, Státní veterinární správa České republiky

VIDEO/FOTO: Křik a emoce. Chovatelka lvů z jihu Čech opětovně nedostala povolení k jejich chovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.