Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volby ve Strakonicích musí opět řešit soud, původně je zneplatnil

Komunálními volbami ve Strakonicích se musí znovu zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích, který původně rozhodl o jejich neplatnosti kvůli údajnému narušení svobodné politické soutěže. Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti vítěze voleb, hnutí Strakonická Veřejnost, a rozhodnutí krajského soudu zrušil.

Stížnost kromě Strakonické Veřejnosti podali také starosta Břetislav Hrdlička, dále město Strakonice a jeho rada. Ústavní soudci ale vyslyšeli především argumenty Strakonické Veřejnosti, která poslední volby ovládla. V roce 2014 získala 28,9 procenta a místo starosty pro Hrdličku, loni už měla 51,2 procenta a obsadila 16 z 21 křesel v zastupitelstvu.

Jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice) se ale po komunálních volbách obrátil na krajský soud. Tvrdil, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp bylo hnutí Strakonická Veřejnost zvýhodněno. Krajský soud pak dospěl k názoru, že v kampani skutečně byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

Rozhodnutí krajského soudu znamenalo pro Strakonice nutnost volby zopakovat. Ministerstvo vnitra počítalo s termínem letos v březnu, nicméně Ústavní soud ještě před koncem loňského roku přiznal podané stížnosti odkladný účinek. Místo opakování voleb tak Strakonice čekaly na dnešní nález Ústavního soudu.

Město dodnes vede rada z minulého volebního období, ovšem s omezenými pravomocemi. Město si nemohlo schválit rozpočet na tento rok, zatím hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volby, Strakonice, stížnost, krajský soud v Česku, Ústavní soud České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Ministerstvo vnitra České republiky

Volby ve Strakonicích musí opět řešit soud, původně je zneplatnil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.