Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cyklistická sezóna začala: Bez přilby ani ránu!

Jaro je tady a s ním startuje i nová cyklistická sezóna. Jak začít? Třeba vhodnou trasou. Hlavně nepřecenit po zimě síly. A samozřejmě nezapomínat na bezpečnost.

Pokud patříte mezi milovníky cyklistiky, jistě už plánujete trasy na letošní cyklovýlety. A právě plánování trasy je jeden z nejdůležitějších kroků před nasednutím na kolo. Samozřejmostí je i bezpečnost. To, že jedeme s přilbou na hlavě nebudeme připomínat, to je jasné. Stejně tak je dobré po zimě zkontrolovat technický stav kola. O tom ale až někdy příště…

Cílem projektu Na kole jen s přilbou je přispět ke snížení úrazů cyklistů, zejména těch se závažnými následky na zdraví. S našimi hlídkami se budete moci setkat od konce dubna do října po celé České republice, a to nejen v horských oblastech, ale i dalších destinacích atraktivních pro cykloturisty. Využijte tohoto okamžiku ke krátké osvěžující přestávce, během níž Vás naši spolupracovníci ochotně seznámí s kritérii, jak se bezpečně pohybovat na jízdním kole nejen po silnicích. Dozvíte se mnoho zajímavých informací, rádi zodpovíme i Vaše případné dotazy. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Většina z nás už jistě brouzdala po internetu, nebo si koupila mapy a začala plánovat. Hlavně pamatujte na to, že po zimě je potřeba se rozjezdit. Takže žádné horské výšlapy hned na začátek. Rozhodně si chcete první jízdu užít. Nikdo se přeci nechce ztrhat. Stejně tak je dobré při plánování pamatovat i na to, jaký typ kola máte.

V posledních letech roste počet tzv. segregovaných cyklostezek, tedy cyklostezek mimo silnice či jiné komunikace, na kterých se nemusíme vyhýbat autům, chodcům atd. v tomto případě je však potřeba myslet i na správný povrch cyklostezky. Obzvlášť po zimě může bahnitá cesta pěkně znepříjemnit jarní vyjížďku. Po letošních vichřicích pak můžou být i na některých lesních cestách popadané stromy, které představují nebezpečí. Nepodceňujte ani proměnlivost počasí. Uhnat si zápal plic asi nikdo z nás nechce.

Nejdůležitější je bezpečnost! Správný cyklista by neměl riskovat a tím ohrožovat sebe ani nikoho dalšího. A to ani v situacích, kdy si nezvolíme zcela ideální trasu, přeceníme svoje síly, nebo neodhadneme počasí. Je to většinou začátek sezóny a nová trasa, které nás dostanou do podobných situací. Proto odborníci doporučují opakování známých tras, které nám nepřinesou nepříjemné zážitky.

Tak si to ještě zopakujme: Dobře vyberte trasu, nejlépe mimo komunikace atd., nezapomeňte na počasí, dbejte na bezpečnost pro sebe i ostatní a bez přilby ani ránu!

Tisková zpráva

Štítky cyklistika, kolo, nehoda, Tým silniční bezpečnosti, cyklostezka, Česko, Česká kancelář pojistitelů

Cyklistická sezóna začala: Bez přilby ani ránu!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.