Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Města musejí nově nabízet likvidaci bioodpadu celoročně

Větší jihočeská města nabízejí lidem celoročně místa pro třídění biologického odpadu už několik let. Řada z nich má kompostárnu, která rozložitelný odpad zpracovává. Dosud měla města v České republice povinnost zajistit místa pro třídění bioodpadů jen v období od dubna do konce října. Nyní tuto službu musí nabízet celoročně. Pro větší jihočeská města tak tato úprava nepředstavuje žádnou zásadnější změnu.

„Svoz bioodpadu jsme zajišťovali celoročně po celou dobu, co provozujeme sběrné dvory. To znamená již od roku 1999,“ uvedla za táborský městský úřad Lenka Koubková. Dodala, že mezi obyvateli města roste zájem o nádoby na biologický odpad. Zatímco v roce 2011 jich Tábor nabízel 330, nyní jich je v ulicích města 2300.

V Budějcích využívají lidé 8136 hnědých popelnic. Jihočeská metropole však nemá vlastní místo, kde biologický odpad likviduje. „Odvážíme jej do kompostárny v Lišově,“ řekl náměstek českobudějovického primátora Ivo Moravec.

V Jindřichově Hradci mohli lidé bioodpad nepřetržitě vyhazovat ve sběrném dvoře. Nyní město plánuje zavést i celoroční svoz biopopelnic. Podle odhadů za tutu službu radnice zaplatí 300 tisíc korun. „Ke konci roku 2018 bylo mezi občany rozmístěno celkem 2270 nádob na bioodpad, přičemž každoročně se počet zájemců navyšuje,“ uvedla za jindřichohradecký městský úřad Karolína Bartošková.

Podobný trend evidují i v Prachaticích, kde rovněž zajišťují místa pro biologický odpad. „O hnědé popelnice na bioodpad je velký zájem, v současnosti je ve městě a městských osadách umístěno přibližně 670 nádob o objemu 240 litrů a 14 kontejnerů 1100 litrů,“ upřesnila vedoucí odboru životního prostředí prachatického městského úřadu Marie Peřinková.

Ve Strakonicích sváží celoročně rostlinný odpad od roku 2017. V roce 2017 šlo o 986 tun, loni to bylo 1426 tun bioodapdu. Písek pro tyto účely využívá svou kompostárnu. Ročně v ní zpracuje asi 8 tisíc tun biologického odpadu.

Český Krumlov je jedním z mála jihočeských měst, kde zajistí celoročně místa na třídění bioodapdu letos poprvé. „Biologický odpad tvoří podstatnou část odpadu v běžné popelnici, zavedením jeho třídění by proto mělo dojít k poměrně výraznému snížení objemu komunálního odpadu ukládaného na skládku,“ uvedl starosta města Dalibor Carda.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, správa, bioodpad, obce, Jihočeský kraj, odpad, biologicky rozložitelný odpad, kompost, Česko, Ivo Moravec, Tábor, České Budějovice, Lišov, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města musejí nově nabízet likvidaci bioodpadu celoročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.