Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nadšenci vrátí do Týna vlaky, sehnali peníze i motorák

Do Týna nad Vltavou se po šesti letech opět vrátí osobní vlaky. Jezdit budou v létě. O návrat vlaků na trať z Číčenic do Týna nad Vltavou přezdívanou „tejnka“ se postarala parta nadšenců, kteří sehnali peníze i motorák.

Provoz osobních vlaků z Číčenic do Týna skončil v prosinci roku 2013. Podle serveru zdopravy.cz je plánují na trať vrátit nadšenci z Klubu přátel Transverzálky, kteří za tím účelem založili vlastního dopravce KPT Rail.

Nová firma nyní prochází na Drážním úřadu správním řízením, na jehož konci by měla být licence k provozování drážní dopravy. „Dopravcem se ovšem staneme až začátkem června. Čeká nás ještě takzvané Osvědčení o bezpečnosti, kterým dopravce dokazuje, že má zajištěno vše pro bezpečné provozování drážní dopravy. I na toto jsme již skvěle připraveni,“ říká vedoucí provozu železniční dopravy KPT Rail Jaroslav Kugler.

Nápad vítá obec Temelín i samotné město Týn, které přispělo částkou padesít tisíc korun. Vlaky budou jezdit každou sobotu od 22. června do 31. srpna dvakrát denně. Výchozí stanicí bude Týn, kam se vlaky také večer vrátí. Z Číčenic ale zajedou také do Netolic, Hluboké nad Vltavou a Protivína. „Tyto se budou střídat dle harmonogramu jízd. Cestující se tedy ráno s námi mohou vydat vlakem  na výlet a večer taktéž zpět,“ doplnil Kugler.

Jízdní řád chce firma upřesnit v příštích týdnech. Ve vlaku bude zařazen také služební vůz, který poskytne padesát míst pro jízdní kola a deset kočárků. „Do budoucna bychom si přáli, aby se z našeho motoráčku stala turistická linka,“ uzavřel Kugler.

Autoři | Foto zdopravy.cz

Štítky vlaky, Týn nad Vltavou, Temelín, Číčenice, KPT rail s.r.o., Klub přátel Transverzálky, peníze

Nadšenci vrátí do Týna vlaky, sehnali peníze i motorák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.