Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Kaplice dnes otevřeli novou rozhlednu za dvanáct milionů korun

Na Hradišťském vrchu u města Kaplice na Českokrumlovsku byla dnes slavnostně otevřena nová rozhledna za 12,3 milionu korun. Investorem byl Svazek měst a obcí Pomalší, který získal asi devítimilionovou dotaci z projektu česko-rakouské spolupráce ATCZ 41GrenzRad. Stavba vysoká asi 30 metrů má přispět k rozvoji turismu v novohradském podhůří, zvýšit návštěvnost města Kaplice i regionu Novohradsko-Doudlebsko.

Rozhledna stojí ve výšce 780 metrů nad mořem. Její půdorys odkazuje na tvar pětilisté růže ve znaku šlechtického rodu Rožmberků. Autorem projektu rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura. Konstrukce stavby kombinuje modřínové dřevo a ocelové pozinkované prvky.

O rozhlednu na vrchu, kde bývalo keltské osídlení, stálo město Kaplice delší dobu. „Bohužel nám stavbu nedovoloval územní plán a taky jsme se museli dohodnout s památkáři," řekl starosta Pavel Talíř. Pro město a okolí je podle něho náročně konkurovat v turistické přitažlivosti Lipnu, Českému Krumlovu nebo Třeboni a okolí. „Máme tady fenomén hrady na Malši a rozhledny by měly být další zajímavostí,“ dodal Talíř. Dnes otevřená rozhledna poskytuje výhled nejen na Novohradské hory, viditelné z ní jsou i Alpy.

Stavba rozhledny podle projektu z roku 2015 začala loni v létě. Klub českých turistů k ní vyznačil několik pěších tras a v budoucnu by ji měla značená trasa propojit s dalšími rozhlednami v okolí.

Autoři | Foto ikaplice.cz

Štítky rekreace, stavby, rozhledna, Hradišťský vrch, Kaplice, projekt, okres Český Krumlov, Pavel Talíř, Rožmberkové, Klub českých turistů, Český Krumlov, Vodní nádrž Lipno, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Kaplice dnes otevřeli novou rozhlednu za dvanáct milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.