Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeští památkáři investují přes sto milionů, vstupné mírně zdraží

Jihočeští památkáři zahájí sezonu 30. března. Do obnovy hradů a zámků letos investují téměř 101 milionů Kč. Letos dokončí experimentální obnovu středověké věže v Rožmberku nad Vltavou a Horskou zahradu v Českém Krumlově. Vstupné na většině zámků zdraží o 20, někde o 30 Kč.

„Na některých památkách mírně zvyšujeme ceny. Hlavní důvod je ten, že inflační spirála se roztáčí, v letošním roce extrémně stoupají ceny energií a náklady, které souvisí s restaurátorskými a stavebními pracemi,“ řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Jihočeští památkáři podle něj potřebují na minimální provoz, mzdy a hlavní aktivity 200 milionů korun ročně, od státu dostanou na rok 60 milionů.

Památkáři dokončí několikaletou experimentální obnovu středověké věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou, letos budou náklady přes 3,5 milionu. Vztyčí krov, položí dřevěný ochoz, který bude sloužit jako vyhlídka, opraví schodiště i podlahy v interiérech.

Zámek Hluboká připraví prohlídky reprezentačních pokojů s Danielem Hermanem. Rozšíří tak počet zvláštních prohlídek, k nimž patří okruh s kastelánem po soukromých apartmánech či návštěva hostinských pokojů s kurátorkou. „Pan ministr na zámku kdysi jako průvodce pracoval,“ řekl Pavelec. Hluboká také opraví a odvodní opěrnou zeď pod Horní zahradou a připraví projekt pro obnovu skleníku v zimní zahradě.

Ve Vimperku pokračuje tříletá obnova horního hradu za 120 milionů Kč, které památkáři získali z programu IROP. Zahrnuje sítě i interiér. Nově památkáři na Vimperk získali 220 milionů z programu české vlády Péče o národní kulturní dědictví. Od roku 2021 tak chtějí obnovit části fasád a střechy horního zámku, sál a zbylé fasády dolního, zahrady, povrchy nádvoří i zlikvidovat dřevomorku v severním křídle dolního zámku.

Červená Lhota letos dokončí odbahnění rybníka za 23,4 milionu Kč. Zámek v Jindřichově Hradci obnoví arkády u rondelu, Landštejn omítky hradních plášťů, Třeboň oplocení u Novohradské brány a chystá i návštěvnické centrum v bývalé faře Domanín. Dačice oživí zámecký park, klášter Zlatá Koruna opraví historické záchody.

Jihočeské památky nabídnou i nové expozice. Jindřichův Hradec výstavu loutek i kolekci o rodu Černínů se stovkami předmětů včetně stanu, daru tureckého sultána císařskému vyslanci Heřmanu Černínovi. Landštejn vystaví dělové koule nalezené v hradní studni, Červená Lhota představí obnovený pokoj prince Aloise Alexandra Schönburg- Harternsteina.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, jižní Čechy, zámek, vstupné, památková péče, zahrada, Rožmberk nad Vltavou, Český Krumlov, Daniel Herman, Zámek Hluboká, Jindřichův Hradec, Vimperk, Landštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští památkáři investují přes sto milionů, vstupné mírně zdraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.