Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vítr poničil na Šumavě na 25 tisíc krychlových metrů stromů

Silný vítr se v neděli 10. března prohnal Jihočeským krajem. Nejvíce zasáhl oblast kolem Českých Žlebů a Stožce na Prachaticku. V těchto lokalitách poničil přibližně 20 tisíc krychlových metrů stromů. Škody hlásí i NP Šumava.

„Samozřejmě to není příjemné, ale na druhou stranu musíme přiznat, že jsme ty škody očekávali ještě vyšší,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Kromě Stožce a Českých Žlebů vítr poničil stromy ve výrazně menší míře ještě v okolí Srní a Prášil na Klatovsku. V součtu šlo přibližně o 5 tisíc krychlových metrů stromů.

Dvořák uvedl, že ve větší míře to byly vývraty, ne polomy. Znamená to, že vítr vylomil stromy i s kořeny. Způsobil to fakt, že je půda při tání sněhu rozmočená, a proto kořeny nejsou tak pevně uchycené. „Nabádáme turisty a lyžaře, aby i v těchto dnech zůstali opatrní při pohybu v lese. Není vyloučeno, že některé vyvrácené stromy sice zůstaly stát, ale mohou ještě padat,“ řekl.

Podle něj se vítr z předminulého víkendu nedá srovnat s kalamitami, které Šumavu zasáhly v předchozích dvou letech. Například v srpnu 2017 orkán poničil 120 tisíc krychlových metrů stromů. NP Šumava za roky 2018 a 2017 vytěžil více než 220 tisíc krychlových metrů stromů, které popadaly v důsledku silného větru.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rezervace, lesy, dřevo, Šumava, vítr, škody, strom, Národní park Šumava, Stožec, Jihočeský kraj, Jan Dvořák, okres Prachatice, okres Klatovy, Srní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr poničil na Šumavě na 25 tisíc krychlových metrů stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.