Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zima byla bohatá na sníh a čtvrtá nejteplejší za deset let

Uplynulá zima byla podle meteorologů bohatá na srážky a čtvrtá nejteplejší za posledních deset let. Během prosince, ledna a února spadlo na území republiky o čtvrtinu víc srážek, než bývá v tomto období obvyklé. Na doplnění deficitu zásob zejména podzemních vod to ale nestačilo.

Průměrná teplota vzduchu během meteorologické zimy 2018/2019 dosáhla 0,4 stupně Celsia, což je o 1,7 stupně víc než normál z let 1981 až 2010. Teplé měsíce byly prosinec a únor, zatímco leden hodnotí meteorologové jako teplotně normální.

Nejteplejším dnem letošní zimy byl 28. únor, kdy celostátní průměrná teplota vyšplhala na 7,7 stupně. V tento den maximální denní teplota vzduchu na některých stanicích přesahovala 18 stupňů. Naopak nejchladněji bylo 22. ledna s průměrnou teplotou minus 8,1 stupně.

Nejteplejší zima za posledních deset let byla v letech 2015/2016, kdy průměrná teplota 1,8 stupně byla o 3,1 stupně vyšší než dlouhodobý průměr. „Naopak nejchladnější zimy v posledních deseti letech byly zimy 2009/2010 a 2010/2011 s průměrnou teplotou minus 2,6 a minus 2,7 stupně Celsia," uvedli meteorologové.

Uplynulá zima byla bohatá na sníh, nadprůměrné množství srážek spadlo v prosinci a lednu. „Bohužel ani na sníh poměrně bohaté zimní období nedokázalo deficit zásob vod, zejména v podzemních vodách, zcela doplnit. Celkové množství sněhu bylo sice nadprůměrné, ale zejména díky velkým sněhovým zásobám v horských oblastech. V nižších nadmořských výškách se sněhové zásoby vytvořily jen přechodně a v omezené míře. Nestačilo to však k dostatečnému doplnění zásob podzemních vod zejména na jižní a střední Moravě a v Polabí," uvedl hydrolog ČHMÚ Jan Daňhelka. „Bohužel jsou tak vytvořeny předpoklady, aby v případě podprůměrných srážek v následujících týdnech vývoj směřoval ke vzniku sucha i v jarním období roku 2019," dodal.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky zima, meteorologové, předpověď, podzemní voda, Český hydrometeorologický ústav

Zima byla bohatá na sníh a čtvrtá nejteplejší za deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.