Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští veterináři naráží na problémové maso k výrobě kebabů

Jihočeští veterináři naráží při společných kontrolách s celníky na největší problémy s podnikateli, kteří připravují kebaby a jídla pro vietnamskou komunitu. U drůbeže chybí místo původu, často je špatně opracovaná.

Jihočeští veterináři uložili loni 129 pokut za 1,77 milionu korun. Nejvyšší pokuta byla za 100 tisíc korun za klamání spotřebitele a výskyt salmonely ve výrobku. Loni zkontrolovali 249 restaurací a jídelen, ve 20 případech našli chyby. Novinářům to dnes řekli zástupci krajské veterinární správy.

Pokutu 100 tisíc korun musel loni zaplatit výrobce, který nabízí potraviny pod značkou Klasa. Uváděl chybné výživové parametry, v masném polotovaru, který veterináři v jeho provozovně odebrali, našli salmonelu. Druhá loňská nejvyšší pokuta byla 80 tisíc korun, šlo o hygienu při výrobě masných výrobků.

ČTĚTE TAKÉ: Inspektoři zadrželi kamion s kebabem. Nevhodně přepravované maso putovalo do Krumlova 

Veterináři loni zkontrolovali 249 restaurací, jídelen a prodejen rychlého občerstvení. Předpisy porušilo 20 z nich, za což padly pokuty ve výši 160 tisíc korun. „Nejčastěji se setkáváme se skladováním prošlých nebo neoznačených potravin, a tím pádem není schopen provozovatel doložit původ. V těchto situacích nařizujeme likvidaci. Dalším častým nedostatkem jsou neudržované provozy. Ale trend je, že se to zlepšuje," řekl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Petr Hořava.

Loni provedli veterináři 30 kontrol díky podnětům od lidí, u dvou třetin se podezření nepotvrdila. Letos v únoru na základě podnětu prověřili nelegální masnou výrobu v Českých Budějovicích. Prodejce nabízel na internetu klobásy, salámy či uzenou kýtu. Na místě veterináři znehodnotili 18 kilogramů a nařídili likvidaci.

S celníky loni veterináři udělali 27 kontrol přepravy potravin živočišního původu, při 11 z nich zjistili porušení předpisů a nařídili likvidaci 1131 kilogramů potravin. Loni v říjnu odhalili v nelegálním skladu v Dolním Dvořišti 11 tun homolí mrazených kebabů. Pokuta 120 tisíc korun nabyla právní moci začátkem letošního roku. Letos nechali zavřít prodejnu kebabů na Strakonicku. Na místě byla nařízena likvidace 2,3 tuny drůbežího masa, v prodejně byly i špatné hygienické podmínky.

ČTĚTE TAKÉ: V Dolním Dvořišti byl odhalen nelegální sklad masa na kebab 

„Při kontrolách s celním úřadem narážíme dost často na nedostatky v hygieně přepravy produktů týkajících se kebabu a produktů, které jsou určeny na výrobu jídel pro vietnamskou komunitu. Drůbež, u které nevíme, odkud pochází, v řadě případů není při přepravě vykuchaná, nedodržují chladicí řetězec. Takové produkty potom konfiskujeme," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Jihočeští veterináři loni udělali 5941 kontrol potravin. U masa přijímaného z obchodu se členskými státy EU prověřili 6424,1 tun, jako nepoživatelné vyhodnotili 1,3 tuny, u nichž nařídili likvidaci. Kvůli africkému moru prasat odebrali 222 vzorků dováženého, zejména vepřového masa. U žádného z nich virus nezjistili.

Autoři | Foto SVS

Štítky potraviny, zdraví, restaurace, maso, kontrola, Jihočeský kraj, veterinární lékař, jídlo, Evropská unie, Klasa, Petr Hořava, Dolní Dvořiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští veterináři naráží na problémové maso k výrobě kebabů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.