Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Na jihu Čech je vyhlášený kalamitní stav. Více než 22 tisíc domácností je bez elektřiny

, aktualizováno 10. března 2019, 22:15

Kvůli silnému větru museli energetici vyhlásit na jihu Čech kalamitní stav. Silný vítr vyvrací stromy a láme větve, které zaměstnávají jak energetiky, tak hasiče. Ti mají na kontě více než dvě stě zásahů.

Předpověď meteorologů se naplnila. Do Česka dorazil silný vítr, kvůli kterému museli energetici vyhlásit na jihu Čech kalamitní stav. „Vítr láme stromy a větve, které poškozují elektrické vedení. V jižních Čechách aktuálně evidujeme více než 40 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je přibližně 22 tisíc domácností. Nejvíce jsou zasaženy Českokrumlovsko, Prachaticko, Strakonicko a Jindřichohradecko,“ popsala mluvčí E.On Martina Slavíková. Energetici se snaží poruchy lokalizovat a vymezit.

Podle Slavíkové bude vítr stále sílit a kvůli podmáčenému terénu se dá předpokládat, že budou padat další stromy. „Poruch by tak mohlo přes noc ještě přibývat. Proto jsme se rozhodli vyhlásit kalamitní stav,“ dodala mluvčí.

Plné ruce práce mají kvůli silnému větru i hasiči. „V naprosté většině případů hasiči odklízeli spadané stromy, které blokovaly provoz na komunikacích, a to jak silnicích, tak železničních tratích,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Spadlé stromy k večeru zastavily provoz na trati z Českých Budějovic směrem do Rakouska i na Benešov u Prahy. Místo vlaků jezdily pořád náhradní autobusy mezi Popelínem a Jarošovem nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Kromě stromů a větví zaměstnaly hasiče také uvolněné části střech, plachty a plechy. „Odpoledne zasahovali například na Lidické třídě v Českých Budějovicích nebo v Týně nad Vltavou. Uvolněnou plachtu z billboardu pak českobudějovická profesionální jednotka odstraňovala z obřího billboardu u výstaviště v Českých Budějovicích, stejná jednotka pak zajišťovala plechy na střeše pivovaru Samson také v Českých Budějovicích. V Budíškovicích na Jindřichohradecku pak narazilo do spadlého stromu osobní auto. Nehoda se obešla bez zranění,“ popsala Matějů. Stejnou nehodu řeší jihočeští policisté také na hlavní silnici z Hluboké nad Vltavou směrem do Týna nad Vltavou.

Zvedají se hladiny řek

Kvůli dešti a tání sněhu stouply na Šumavě hladiny řek. První povodňový stupeň platí na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.

Vítr lámal stromy, hasiči se nezastavili

Neděle, 10. března 2019, 23:25

Vítr lámal stromy, hasiči se nezastavili
Vítr lámal stromy, hasiči se nezastavili

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky jižní Čechy, počasí, kalamita, meteorologové, Česko, vichřice, strom, České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, E.ON, Jihočeský kraj, okres Český Krumlov, okres Prachatice, Týn nad Vltavou

VIDEO: Na jihu Čech je vyhlášený kalamitní stav. Více než 22 tisíc domácností je bez elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.