Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Jihočeské univerzitě se debatovalo o euru. Přednáška trhla návštěvnický rekord

Plný přednáškový sál Ekonomické fakulty si na konci minulého týdne mohl poslechnout debatu na téma Proč mají Slováci rádi euro a Češi ne?. O zkušenosti a informace se podělili Elena Kohutiková, bývalá viceguvernérka slovenské národní banky, generální ředitel Viscofan Miloslav Kamiš nebo bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ten v krátkém rozhovoru debatu zhodnotil.

S debatami o euru jste už navštívil několik českých měst. V čem byla ta budějcká jiná?
Debata v každém městě, které jsme s roadshow o euru navštívili, má svoje kouzlo. Třeba v Olomouci to byla debata s největším zápalem při diskuzi ze strany návštěvníků, v Budějovicích jsme zase trhali návštěvnický rekord. Vůbec jsme nečekali, že zájem bude na jihu Čech tak velký, že si budou muset hosté nosit židle z vedlejších místností. Když dorazilo přes 160 lidí, bylo úplně plno. Dělá mi velkou radost, že se nás v Budějovicích sešlo tolik a že je o euro na jihu Čech zájem.

Jak se Vám na Jihočeské univerzitě přednášelo?  
Na Jihočeskou univerzitu se budu vždycky rád vracet. Spolupráce s učiteli na univerzitě byla velice sympatická a profesionální. Společně s nimi jsme věnovali velkou pozornost tomu, aby byl obsah přednášky více praktický a studenti se dozvěděli něco víc, než co slyší v normální výuce. Navíc se celá debata odehrávala v mimořádně příjemném prostředí kampusu Jihočeské univerzity, takže to v Budějovicích vážně nemělo chybu.

Co říkáte na publikum?
Během každé debaty nechávám návštěvníky hlasovat, jestli chtějí přijmout euro. V Budějovicích bylo pro euro 55 procent hostů, takže tady mám určitě důvod k radosti. Nejdůležitější je ale stejně zpětná vazba. Debaty po pražských kavárnách vám nejspíš moc překvapující informace o tom, jak se lidé dívají na euro, nepřinesou. Proto jezdím po regionech, a proto jsem rád, že se na budějovické přednášce lidé hodně ptali, co euro reálně přinese. Rovnou jsme to probrali, takže doufám, že pro příště bude podíl těch, kteří by chtěli v Budějovicích společnou měnu, vyšší.

Na přednášce jste měl i hosty. Podle čeho je vybíráte?
Na každou přednášku vždycky zveme hosta z praxe, úspěšného místního podnikatele nebo podnikatelku, kteří mluví o tom, co by euro přineslo jejich firmě. Na budějovickém setkání to byl Miloslav Kamiš ze jihočeské společnosti Viscofan, který natvrdo popsal, kolik jako úspěšná firma musí zbytečně utrácet za to, že Česko nemá euro. Místo toho, aby ty peníze mohli smysluplně investovat do rozvoje, platí bankám, aby je nepoškozovaly výkyvy kurzu koruny. Publiku se to nejspíš neposlouchalo moc dobře, ale o to v debatě o společné měně jde – abychom se o tom byli schopní bavit narovinu a bez zbytečné hysterie. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky euro, debata, Evropská unie, přednáška, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, Tomáš Prouza, Česko, Olomouc, Viscofan

Na Jihočeské univerzitě se debatovalo o euru. Přednáška trhla návštěvnický rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.