Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víceméně jsme na sebe zbyli, směje se duo MaMi, ranní dvojka na Hitrádiu Faktor

Vstávají s vámi každý všední den a aby vám ušetřili tolik cenný ranní čas, ví o všem, co se děje. Mají přehled o dopravní situaci v jižních Čechách, o počasí i o aktuálních tématech, a ještě jsou zábavní. To jsou Matyáš Palkovič a Milan Džuba, ranní moderátoři Hitrádia Faktor.

Jak dlouho jsi v rádiu a jak vzpomínáš na své začátky?
Matyáš (Ma): V rádiu pracuji 17 let, začínal jsem v jiné stanici, do Faktoru jsem nastoupil asi před 10 lety. Byla to pro mě jasná volba, jednička na jihočeském rozhlasovém trhu a toužil jsem po tom, abych ji mohl utvářet i já.

Milan (Mi): Na svoje začátky vzpomínám rád, první vysílání jsem zažil právě s Matyášem, pamatuji si na to dodnes. Bylo to v roce 2014, kolega si uvařil párky v mikrovlnce a nechal mě u mixpultu a mikrofonu samotného. Hrozně se mi klepaly ruce, ale bylo to hezké a vzrušující.

Jak ses k práci v rádiu dostal?
Ma: Tíhnul jsem k tomu od malička. Měl jsem rád písničky, dokonce jsem si doma postavil vlastní studio ze špejlí, měl jsem mikrofon a hovořil jsem k igráčkům.

Mi: Jak se říká – vyhodil mě dveřmi, tak jsem se vrátil oknem. Na prvním konkurzu jsem neuspěl, tak jsem dál pokračoval jako redaktor v MF Dnes, ale vzhledem k tomu, že jsem chtěl jen mluvit, a ne psát, přišel jsem ještě jednou, a to už mě vzali.

Poslouchal jsi jako dítě rádio Faktor?
Ma: Jasně, vyrůstal jsem na něm, do dneška mám ve sklepě kazety s legendárními pořady jako Clubmachine, Písničky na přání nebo Seknd hend – určitě si také pamatujete – seknd hend, seknd hend, 805.

Mi: Samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že jsem o pár let mladší, vysílání v dráťáku jsem už nezažil. Ale podobně jako Matyáš jsem si doma na malém rádiu dělal vlastní pořady, uváděl písničky a předstíral interprety.

Jak se ti vysílá s kolegou?
Ma: Už to bude rok, co jedeme spolu, víceméně jsme na sebe zbyli, a ono to klaplo.

Mi: S tím nemůžu souhlasit, já jsem si Matyáše naopak vybral. Odjakživa jsem s ním chtěl vysílat a baví mě to, je to dobrý kolega. Až na ty jeho občasné ranní řeči, ale dá se s tím žít. Prostě se doplňujeme. Malý a velký, vlasatý a plešatý, vousatý a hladce oholený, brblající a dobře naladěný.

Matyáši, v uplynulém roce tě rádio naučilo plavat. Jak to zpětně hodnotíš, měl jsi z tohoto sportu dříve trauma? 
Od malička jsem s ním měl problémy, na základce, když jsme jeli na plovárnu, jsem předstíral střevní potíže, zavřel se na záchodě a do vody nevlezl. Takže když rádio přišlo s tím, že mě naučí plavat, měl jsem opravdu strach, ale zvládl jsem to. I díky alkoholu.

Milane, ty ses pro změnu díky rádiu naučil bruslit, co to pro tebe znamená?
Byla to obrovská výzva, de facto se mi v lednu 2019 změnil život a také to bylo první novoroční předsevzetí, které jsem v životě splnil, tak jsem na to hrdý a jsem rád, že u toho bylo Hitrádio Faktor.

Co máš rád na Budějcích?
Ma: Je to tady především moc hezké, máme tady hezké holky, nejhezčí z republiky, dobré pivo, pikador, který já taky můžu, a hlavně tady máme naše rádio. Už skoro 30 let.

Mi: Já jsem nervózní, když nevidím Černou věž. Když na ní vidím, tak jsem v pohodě. I když pocházím z Borovan, tak jsem se tady dokonale domestikoval a nedovedu si představit, že bych žil někde jinde.

Milane, před nedávnem se ti narodil první syn. Matyáš má děti dvě, radil ti?
Ano, radí mi nepřetržitě, je to fajn. Popravdě mě spíš straší, ale určitě přehání, moje dítě bude stále dobře spát, usmívat se a rozhodně nebude dělat problémy. Díky každodenním Matyho radám ho samozřejmě skvěle vychovám.

Autoři

Štítky Matyáš Palkovič, Milan Džuba, Hitradio Faktor, rozhovor, rozhlas, Džuba, Jihočeský kraj, Mladá fronta DNES

Víceméně jsme na sebe zbyli, směje se duo MaMi, ranní dvojka na Hitrádiu Faktor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.