Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Česku včera padaly teplotní rekordy. Pokořen byl i v Budějcích

Poslední únorový den byl v Česku mimořádně teplý. Nejvíc dnes naměřili v Kobylí na Břeclavsku, kde teploměr vystoupal na 18,8 stupně. Je to dosud nejvyšší hodnota, která byla 28. února naměřena. Teplotní rekord ve čtvrtek padl i v Českých Budějovicích.

V posledních dnech panovalo v České republice i v dalších evropských státech výjimečně teplé a slunečné počasí, už brzy se ale musí lidé připravit na změnu. V pátek, kdy začíná meteorologické jaro, se ochladí asi o šest stupňů. Sluneční paprsky vystřídá déšť. V pondělí by ovšem teploty měly znovu stoupat až k 15 stupňům.

Mezi stanicemi, které dnes zaznamenaly rekordní teploty, bylo i sedm s víc než stoletou tradicí: České Budějovice, Praha-Klementinum, Semčice, Teplice, Opava, Otice, Havlíčkův Brod a Tábor-Měšice. Celkem takových stanic funguje v Česku jedenáct.

Podle dlouhodobých průměrů se obvyklé hodnoty minimálních teplot pohybují koncem února a začátkem března kolem minus tří stupňů, maximální teploty pak dosahují zhruba pěti stupňů. „Minima kolem nuly jsou obvyklá až koncem března, maxima kolem 16 stupňů Celsia bývají dokonce až v druhé polovině dubna," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém informačním webu.

ČHMÚ na svém facebooku uvedl, že výjimečně vysoké teploty v únoru zažilo Česko i v letech 1990, 1994, 1998 a 2008, kdy se maximální denní teploty dostávaly až přes 20 stupňů. „Ale býval to vždy jeden teplý den zpravidla na konci února. Letos můžeme tyto únorové dny směle označit jako horkou vlnu," poznamenali meteorologové.

I letos ale odolala vůbec nejvyšší únorová teplota z roku 1994, kdy u Českého Krumlova naměřili rovných 22 stupňů.

Autoři | Foto Redakce

Štítky počasí, Český hydrometeorologický ústav, rekord, teplo, Česko, České Budějovice, okres Břeclav, Kobylí, Teplice, Opava, Semčice, Havlíčkův Brod, Otice

V Česku včera padaly teplotní rekordy. Pokořen byl i v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.