Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt Památky žijí láká turisty na méně známá jihočeská místa

Dostat turisty na méně známé památky je cílem česko-rakouského projektu Památky žijí. V jižních Čechách a na Vysočině se do něj zapojilo 13 hradů a zámků. Vznikají přeshraniční stezky od hradu k hradu, na zámku Třeboň bude díky projektu nový orientační systém. Náklady na jihočeskou část tříletého projektu, který skončí letos v prosinci, jsou 295.091 eur (asi 7,5 milionu Kč), dotace z EU je 85 procent.

Jedním z výsledků je i festival Jihočeská intermezza, který loni poprvé nabídl vážnou hudbu na vybraných památkách. Hrála ji hlavně Jihočeská filharmonie. Letos v létě budou koncerty na zámcích a hradech Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk a v klášteře Zlatá Koruna.

Hlavní myšlenkou projektu je představit méně známá místa a podpořit i organizaci kulturních akcí. "Cílem je zvýšit počet návštěvníků v památkách a počet přenocování v regionu. Vytvořením přeshraničních tematických stezek, například od hradu k hradu, budou památky obou zemí propojeny do jednoho turistického produktu a propagovány. Tyto stezky povedou k většímu množství delších návštěv a přenocování," řekla manažerka jihočeského veletrhu cestovního ruchu Travelfest Klára Kaštylová.

Z jižních Čech se zapojily zámky a hrady Dačice, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Třeboň, Vimperk, Zvíkov a klášter Zlatá Koruna. Z Vysočiny Jaroměřice nad Rokytnou, Lipnice a Náměšť nad Oslavou. Jsou to památky, kam jezdí méně turistů než na ty nejznámější. "Proto věříme, že tento projekt zlepší jejich propagaci, dostupnost a podaří se tak odklonit zájem turistů od frekventovaných památek, jako jsou zámky Český Krumlov a Hluboká," řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Hrad a zámek Český Krumlov přilákal loni nejvíc turistů ze všech památek v ČR, 429.000 lidí. Třetí ze všech památek ČR byla Hluboká s 288.000 lidmi.

Díky projektu spolufinancují památkáři kulturní aktivity na hradech a zámcích. Podpořili tak koncerty, přednášky, květinové výstavy, slavnosti nebo Mariánskou pouť na Kratochvíli. Na některé akce je tak vstup zdarma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky turistika, památky, Jihočeský kraj, projekt, hrad, zámek, Evropská unie, Kraj Vysočina, Třeboň, Nové Hrady, Landštejn, Zlatá Koruna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Památky žijí láká turisty na méně známá jihočeská místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.