Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zamrzlé rybníky musí rybáři provzdušňovat. Jarní výlovy by mohly začít v polovině března

Třeboňští i novohradští rybáři stále provzdušňují rybníky. I když teď přes den teploty v kraji stoupají až k deseti stupňům nad nulu, rybníky jsou většinou ještě zamrzlé. Jarní výlovy by mohly začít už v polovině března.

Rybářství Třeboň pečuje v mrazech hlavně o komorové rybníky, kterých má zhruba 170. V nich tráví zimu mladé ryby, které budou rybáři lovit většinou na jaře.

„Máme nasazenou aerační techniku, rybníky jsou ještě pořád zamrzlé. Máme ji nastavenou na všech komorových rybnících, kde máme obsádky ryb, a jsou zamrzlé. Měří se kyslík a sleduje, jestli v rybníku funguje vše, jak má. A provádíme běžnou údržbu, opravy hrází," řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Jarní výlovy by mohly na Třeboňsku začít v druhé polovině března nebo začátkem dubna. Záleží na počasí. „Tohle oteplení ještě nic neznamená," upozornil Malecha.

Rozmrazovače jsou zapnuté na některých rybnících patřících Rybářství Nové Hrady, které se stará o 330 rybníků, z toho je 150 komorových. Kyslíku je v nich dost, rybníky jsou z 99 procent zamrzlé. „Někde ještě rozmrazovače běží, aby otevřely tu ledovou pokrývku, hladinu, aby rybníky co nejvíc vyvětraly," řekl ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

S jarními výlovy začnou novohradští, jakmile roztaje led. Může to být už v polovině března. Lovit budou rybníky s rybí násadou, potom i ty, kde mají připravenou rybu pro velikonoční trh. „Zima je pro nás dobrá. Ledová pokrývka nastoupila až v lednu," řekl Zvonař.

Autoři | Foto Helena Hovorková

Štítky Třeboň, rybářství, chov, ryby, zima, rybník, Rybářství Nové Hrady, Rybářství Třeboň, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamrzlé rybníky musí rybáři provzdušňovat. Jarní výlovy by mohly začít v polovině března  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.