Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce chtějí využít na stavbu sociálních bytů dotaci. Prachatice se do výzvy nepřihlásí

Na výstavbu sociálních bytů chtějí Budějce využit dotaci. Ta by měla městům uhradit pětinu nákladů na projekt. Podle primátora Jiřího Svobody je připravovaná dotace posun správným směrem. S tím ale nesouhlasí některá měnší jihočeská města, která v projektu výhodu nevidí.

Pokud město vybuduje čtyři sociální byty, vláda mu uhradí náklady na výstavbu pátého. Tak by se jednoduše dal definovat připravovaný grant. „Dovedeme si představit i jiné, pro město výhodnější řešení, a to zejména ve výši dotace na nově stavěné byty. Nicméně je zde definice sociálního a dostupného bydlení a možnost čerpat dotace," uvedl primátor Budějc Jiří Svoboda.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka uvedl, že situace kolem sociálního bydlení vyžaduje řešení. Podle něj řada lidí ve městě nedosáhne na tržní nájmy. „Model ze strany vlády je lákavý a pro nás vhodný. Město by nemuselo být při obsazování bytů svázáno přísnými kritérii dotačních titulů a byla by tak podporována i střední vrstva obyvatelstva," řekl Mrvka.

Dotaci bude nabízet ministerstvo pro místní rozvoj. Návrh vlády je nyní v legislativním procesu. „Výzva bude zveřejněna po schválení na webových stránkách Státního fondu rozvoje bydlení a ministerstva pro místní rozvoj, kde bude zveřejněna také metodika, podle níž budou žadatelé postupovat u jednotlivých žádostí o podporu. Předpokládáme, že se tak stane v průběhu v března," uvedla ředitelka odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši.

Některá menší města a obce v Jihočeském kraji však možnost vládní dotace na sociální bydlení nevyužijí. Například Prachatice nepočítají s tím, že by se do výzvy přihlásily. „Navržený model nechceme akceptovat, je demotivující. Nemůže se vyplatit," domnívá se starosta Boršova na Českobudějovicku Jan Zeman. Podle něj tím opět vznikne hlavně podhoubí pro nezákonné obcházení dotačního titulu. „Vymyslí se různé finty, podvody a policie a státní zastupitelství bude zasahovat, tak jako všude, kde se zdánlivě dává něco zadarmo," řekl.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky sociální byty, dotace, České Budějovice, Prachatice, Jiří Svoboda, bydlení, vláda, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Stanislav Mrvka, Ján Zeman, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí využít na stavbu sociálních bytů dotaci. Prachatice se do výzvy nepřihlásí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.