Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Téměř polovina kontrolovaných penzionů na Šumavě porušila zákon

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělala loni na Šumavě 65 kontrol restaurací a penzionů, 45 procent kontrolovaných porušilo zákon. Inspektoři uložili 29 pokut v celkové výši 268 020 korun. Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami.

Kontrolní akci udělali inspektoři v CHKO Šumava a v Národním parku Šumava loni v srpnu. „Mluvíme o ní až teď, protože pokuty jsou pravomocné od konce roku 2018," řekla zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová.

Nejčastější chybou bylo nakládání s odpadními vodami bez povolení vodoprávního úřadu, odebírání podzemní vody bez povolení a nedoložení likvidace odpadní vody z jímky. Na kontrole se podílelo 22 inspektorů.

Nejvyšší pokutu, 25 tisíc korun, má penzion Klostermann z Nových Hutí, provozovatel vypouštěl odpadní vody bez povolení vodoprávního úřadu. Pokuty ve výši 15 tisíc korun uložila inspekce rekreačnímu zařízení VŠE Nicov - Škola, horskému hotelu Dobrá chata a restauraci Dobrá chata na Zadově a penzionu Švehlíkova chata v Nových Hutích.

„Z výsledků bohužel vyplývá, že porušení zákona se dopustilo 45 procent kontrolovaných provozovatelů penzionů a restaurací. V těchto kontrolách proto budeme pokračovat i v budoucnu. Ukazuje se, že právní povědomí v problematice vodního hospodářství je stále na nízké úrovni," uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, restaurace, ekologie, správa, kontrola, Jihočeský, penzion, Česká inspekce životního prostředí, Šumava, odpadní voda, Jana Jandová, Nová Huť, Národní park Šumava, CHKO Šumava, Nicov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř polovina kontrolovaných penzionů na Šumavě porušila zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.