Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Temelín čekají téměř dvě stovky investičních akcí. Zaměří se také na bezpečnost a efektivitu provozu

Přestože je Temelín nejnovější jadernou lokalitou v Evropě, bude i nadále pokračovat v modernizaci a dalším posilování bezpečnosti. Soustředí se také na obnovu povolení pro provoz po roce 2020, efektivitu a úspory energií. Takové priority Jaderné elektrárny Temelín pro letošní rok představilo vedení divize jaderná energetika společnosti ČEZ.

Klíčovými oblastmi pro další rozvoj jaderné energetiky jsou podle vedení divize bezpečnost a efektivita provozu. „Ročně do bezpečnosti a modernizace elektrárny investujeme v průměru miliardu korun. Od začátku provozu v roce 2000 jsme významně posílili bezpečnost a zvýšili efektivitu provozu. Tímto směrem půjdeme i v dalších letech,“ zdůraznil ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Současně připomněl, že instalovaný výkon elektrárny Temelín se od zahájení provozu zvýšil o 202 MWe. To už odpovídá středně velkému uhelnému bloku. „Díky Temelínu se ročně nemusí spálit přibližně 14 miliónů tun uhlí a do ovzduší vypustit 12 miliónů tun CO2. Pokud bychom chtěli takové množství uhlí přepravit, tak potřebujeme vlak o délce 3 500 kilometrů, což odpovídá vzdálenosti z Prahy do Barcelony a zpět,“ přirovnal Zronek.

Podle Zronka musí jaderné elektrárny držet krok s trendy v moderní evropské energetice. Ta se mimo jiné soustředí na úspory. Například loni energetici snížili spotřebu elektřiny u stanice vyvedení tepla o polovinu. Nižší spotřebu elektřiny na jednotku vyrobeného tepla by pak měla přinést modernizace blokových výměníkových stanic. V Temelíně se také zaměřují na snižování energetické náročnosti budov. Ty energetici zateplují pomocí speciálního pozinkovaného plechu s povrchem z polyuretanu a polyamidu. „Lépe odolá větru a dešti, který je u nás na kopci o něco intenzivnější. Výrobce udává životnost až 40 let, navíc zateplená fasáda přinese o třetinu nižší energetickou náročnost,“ vysvětlil Bohdan Zronek. Úpravou už prošlo například zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice. Letos a příští rok přijde na řadu i desetipatrová hlavní administrativní budova.

Temelín čeká rekonstrukce potrubí a další investiční akce

Jaderná elektrárna Temelín letos provede celkem 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Důvodem jsou průběžné modernizace, posilování bezpečnosti a optimalizace provozu. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval 19 miliard korun.

Drtivá většina z nich je naplánována na obě odstávky. Během nich energetici zvládnou přibližně sto třicet akcí. Během letní odstávky druhého bloku zahájí dvouletou rekonstrukci blokových výměníkových stanic. Jde o místa, kde se voda určená pro vytápění Týna a elektrárny připravuje na správnou teplotu a množství. „Paradoxně po modernizaci budou mít blokové výměníkové stanice o čtyřicet procent menší výkon. Původní ohříváky byly dimenzovány na mnohem větší tepelný výkon, ke kterému jsme se nikdy nepřiblížili. A provoz na nízkých výkonech stanicím moc nesvědčil. Navíc očekáváme i nižší spotřebu elektřiny na jednotku vyrobeného tepla,“ vysvětlil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

K důležitým akcím bude patřit i rekonstrukce potrubí, které propojuje chladicí věže s oběma strojovnami. S průměrem 3,4 metru jde o jedny z největších potrubí v areálu elektrárny. Práce budou provedeny na dvou trasách v celkové délce cca 300 metrů. „Loni jsme vyzkoušeli metodu čištění a vlastní práce zahájíme letos. Hotovo bychom chtěli mít do tří let, ale vše se bude odvíjet od stavu potrubí a reálného průběhu prací,“ doplnil Kruml.

V souvislosti s novelou Atomového zákona bude Temelín pokračovat v posilování technických bariér. Podle legislativy, která platí od roku 2017, měli energetici tři roky na zřízení takzvaných životně důležitých prostor. Po roce 2020 do nich budou mít vstup jen pracovníci s bezpečnostní prověrkou. A posílí se i systém fyzické ochrany. Po celé elektrárně budou instalovány nové kontrolní vstupy, přibudou další mechanické zábrany, zvýší se počet kamer a detekčních systémů. Vše musí být připraveno do konce roku 2019.

„Investiční akce v podobě různých modernizací probíhají především v době odstávek. Odstávka prvního bloku začne začátkem března, druhý blok přeruší výrobu ve druhý polovině června. V obou případech je odstávka naplánována na dva měsíce,“ doplnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Autoři

Štítky Temelín, ČEZ, novinky, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, jaderná energie, posilování, Evropa, Jan Kruml, Praha, Barcelona

Temelín čekají téměř dvě stovky investičních akcí. Zaměří se také na bezpečnost a efektivitu provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.