Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První blok Temelína se připravuje na odstávku. Ta začne za tři týdny

V noci na dnešek přešel první blok do provozu v takzvaném výkonovém efektu. V jeho průběhu bude výkon reaktoru pozvolna snižován až na úroveň mírně pod 90 procent. V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 1. března, kdy bude blok plánovaně odstaven pro výměnu paliva.

„Přechod na výkonový efekt ukazuje na bezporuchový provoz bloku v období od poslední odstávky pro výměnu paliva. Zjednodušeně řečeno to znamená, že jsme palivo během kampaně optimálně využili,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Za necelé tři týdny bude první temelínsky blok z důvodu výměny paliva odstaven. V provozu je od 1. března loňského roku. Výkon se bude snižovat o necelé jedno procento. „Při nižším výkonu reaktoru je možno dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů, a tím je co nejefektivněji využít,“ uvedl mluvčí JE Temelín Marek Sviták. 

Autoři | Foto JE Temelín

Štítky Temelín, odstávka, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, Jan Kruml

První blok Temelína se připravuje na odstávku. Ta začne za tři týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.