Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští hasiči mají letecké záchranáře

Třináct nových specialistů má od ledna 2019 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje. Jsou jimi letečtí záchranáři, kteří jsou povoláváni k zásahům v těžko přístupných terénech, jež vyžadují použití vrtulníku.

Být leteckým záchranářem je asi ta nejvyšší meta, které může hasič-lezec dosáhnout. Hasič-lezec je hasič, který kromě základního hasičského výcviku je dále speciálně vyškolen a je začleněn do lezecké skupiny nebo lezeckého družstva. Lezci zasahují tam, když je potřeba záchrana z výšky, hloubky nebo nepřístupného terénu. Typickými místy jsou například komíny, skály, studny, lanovky.

Leteckým záchranářem se hasič-lezec může stát až minimálně po dvou letech služby s tím, že letecké záchranářství vyžaduje další specializovaný výcvik. Na letecké záchranáře jsou kladeny větší nároky než na hasiče nebo hasiče-lezce. Nad rámec běžných povinností a standardního lezeckého výcviku jsou každý rok přezkušováni z teorie i praxe zaměřené na letecké záchranářství a v rámci své specializace musí absolvovat ještě nadstandardní školení a výcviky.

V každé ze tří směn hasičů je šest lezců a z toho v současné chvíli 2 - 3 letečtí záchranáři. Jsou dislokováni na stanicích v Českých Budějovicích a Táboře.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje se tak připojil k dalším pěti krajům, které touto elitní skupinou záchranářů disponují. Jsme pyšní na to, že můžeme do záchranných akcí vyslat specialisty, jejichž výkony jsou na hranici života a smrti, kde i drobná chyba může znamenat konec a kde na opravu nebo na druhý pokus není místo. Máme 13 borců, kteří umí pracovat a zachraňovat životy v podmínkách, kdy visí z vrtulníku na osmimilimetrovém ocelovém laně ve výškách, kdy není čas na chyby.

A všechno toto vystihují slova českobudějovického leteckého záchranáře pprap. Miroslava Švece: „Je to hodně o morálu. Když se houpete tři sta metrů nad zemí, zkoušíte si karabinu a říkáte si, jestli je vše v pořádku, není člověku úplně do smíchu. Zároveň tuto práci milujete, takže vlastně ani nemůžete jinak.“

Foto Ivana Březinová | Zdroj hzsjck.cz

Štítky hasiči, záchranáři, jižní Čechy, výcvik, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj

Jihočeští hasiči mají letecké záchranáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.